Hjem Nyheter Norge Regjeringen vil ta inntektene fra kraftkommunene

Regjeringen vil ta inntektene fra kraftkommunene

6

NORGE Regjeringen har mottatt en rapport om skattesystem for norske vannkraftverk. Rapporten konkluderer med at de direkte inntektene som kraftkommunene har må sterkt reduseres eller fjernes, hvilket vil bety en kamp på liv og død for disse kommunene.

Regjeringen, under Finansminister Siv Jensen (Frp), har mottatt det som må betegnes som et bestillingsverk vedrørende skattesystem for norske vannkraftverk. I en rapport som er utarbeidet av et utvalg nedsatt av finansministeren selv, konkluderes det med at de direkte inntektene som kraftkommunene har, må sterkt reduseres eller fjernes. Dette vil i så fall vil bety en kamp på liv og død for disse kommunene.

I over 100 år har det vært en enighet om at de kommunene som leverer elektrisitet til landet og har stilt sin natur til disposisjon for betydelige naturinngrep, også skal kompenseres for dette gjennom konsesjonskraft, konsesjonsavgift og eiendomsskatt. Dette har vært av avgjørende betydning for å opprettholde bosetning og utvikling gjennom det meste av landet. Det har gitt forutsigbarhet og handlingsrom for 175 kommuner. Til nå.

I tillegg til politireform og kommunereform fortsetter altså sentraliseringsprosessen gjennom at staten nå skal ta kraftinntektene fra kommunene.

– I løpet av noen år er distriktene bygget ned. Det blir mørke grender. Bare se til Sverige som ikke lenger har levende distrikter. Det samme vil skje her med denne politikken. Det kommer til å bo langt færre i Bykle, Valle, Rysstad og Bygland. Du vil ha et livskraftig samfunn på Evje, men regjeringen mørklegger Setesdal gradvis, sier ordfører i Bykle i Aust-Agder, Jon Rolf Næss (Ap).

Gjennom denne statskapitalismen skal pengene fordeles etter andre nøkler, noe som vil tjene kommuner som ikke har har vannkraftverk, som Oslo, mye bedre.

Hvordan, og om, dette skal implementeres er foreløpig ikke klart.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
6 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Blod og Jord
Blod og Jord
2 år siden

Liberalistene vil fjerne forbindelsen mellom folket og dets naturlige jordsmonn. Kjempe bra at Frihetskamp tar tak i dagsaktuell politikk utover det rent åpenbare. Her er det rom for å rekruttere!

Grim
2 år siden

Det er ulogisk å ikke belønne de kommuner som skaper vekst og velstand for sine innbyggere.

Roy Vey
Roy Vey
2 år siden

Den nordiske motstandsbevegelsens politikk: «Store urbane byer vokser seg stadig større på bekostning av landsbygda. At mennesker mer eller mindre tvinges inn i byene, risikerer i lengden å føre til degenerasjon og fremmedgjøring fra så vel naturen som til andre mennesker. Reglene for å drive jordbruk har blitt kompliserte og byråkratiske. Sammen med en skjev import-kultur har dette tvunget mange tidligere produktive nordiske gårder til å avslutte sin virksomhet. Derfor vil vi: – Arbeide for å skape en levende landsbygd. Støtte småbedrifter som bedriver sin virksomhet på landsbygden, samt desentralisere samfunnstjenester som skole, helse, kultur-, fritids og idrettsanlegg. – Fremme… Les mer »

Blod og Jord
Blod og Jord
Svar til  Roy Vey
2 år siden

Dette er bra! Og seriøst. Jeg tror det er mange som ville vurdert medlemskap dersom politikken kom fram tydligere. SP har vokst med en vag sosialistisk og antiglobalistisk linje som selvsagt er hul som en tønne, men likefullt vokst på motstand mot Oslo-dominans og avvikling av tusenårgammel kultur. I mangel på bedre alternativer! Om man analyserer SPs vekst så gir det grunn til optimisme.

Richard
2 år siden

Ser man på hva som skjedde i Sverige for ca 5 år siden så var det slik at staten i tillegg til kraftig sentralisering faktisk truet med å fjerne en bra del støtte fra dem som ikke hadde kapasitet eller ønske om å fordele ut enda flere nykomne rasefremlinger i sine distrikter. Svenske tilstander har vi allerede her i landet på mange måter og verre kommer det bli frem til folket står opp sammen mot det korrupte fåtallet.

tony
tony
2 år siden

Regjeringen vil ta inntektene fra det norske folk og heller gi det til
utenlendinger flyktninger og andre nasjoner rund om i verden men skal man
gi noe til sitt folk da blir det fort snakk om at ting koster.