Hjem Nasjonal kamp Motstandsbevegelsen Reisebrev fra demonstrasjonen i Göteborg

Reisebrev fra demonstrasjonen i Göteborg

3

MOTSTANDSBEVEGELSEN I dette reisebrevet forteller en av Motstandsbevegelsens aktivister om hvordan det var å delta på den uannonserte demonstrasjonen i Göteborg den 11. november.

Svenske og norske aktivister møtte opp på samlingsplassen ved parkeringen til Liseberg ca. kl 12:00. Politiet var som vanlig raskt tilstede med et par uniformerte biler samtidig som vi forberedte oss til avmarsj. Etter omtrent 10 minutter hadde vi fått samlet oss og demonstrasjonstoget satte kursen mot Göteborg sentrum.

Nå observerte politiet aksjonen for det meste uten å bryte inn. Det ble observert at de hadde tre uniformerte biler på plass da vi begynte å bevege oss bortover i rolig tempo.

Vi kom ikke langt med demonstrasjonstoget før politiet trosset grunnloven og påsto at dette var en ulovlig demonstrasjon og at de ikke ville tillate at den fikk fortsette på noen som helst måte. Det var heller ikke ønske om å føre noen dialog rundt lutningen.

Politiet hadde nå sperret av veien og muligheten for oss å fortsette vår lovlige demonstrasjon i retning sentrum, og de var stilt mannsterke som vanlig.

Etter gjentatte forsøk på å føre dialog rundt dette med at en lovlig demonstrasjon ble avbrutt og avvist uten grunnlag i loven valgte vi å snu og fortsette i motsatt retning.

Dette ble ikke politiet spesielt fornøyde med og situasjonen eskalerte raskt og politiet opptrådte seg direkte truende, trakasserende og provoserende mot flere medlemmer og journalister fra Frihetskamp og Nordfront.

Politiet gikk deretter uprovosert til angrep mot flere medlemmer og journalister. De slo vilt rundt seg med metallbatonger og arresterte flere medlemmer som var rolige og prøvde å holde følge med demonstrasjonstoget. Flere av betjentene som utviste grov vold hadde valgt å maskere seg i forbindelse med sine lovbrudd.

Til tross for gjentatte angrep fortsatte vi vår demonstrasjon og gikk nå gjennom boligfelt på mer eller mindre utrafikkerte veier. Her fikk vi gå en stund med politiet på slep og politihelikopter i luften.

Dette gikk bra for en stund frem til at politiet igjen gjorde alt i sin makt for å fremprovosere situasjoner. Det ble påstått at demonstrasjonen hindret trafikken ved at aktivister kom utenfor fortauet. Politiet begynte så å dytte og på nytt angripe med batonger, og de selv forhindret en buss å kjøre forbi da de var opptatt med å slå oss tilbake til fortauet, som i grunn ikke hadde plass nok.

At de fleste av oss på best mulig måte befant seg på fortauet hadde ikke noe å si for politiet som ikke engang klarte å blir enige seg imellom om hva de ønsket av oss. Det var på ingen som helst måte en profesjonell opptreden fra ordensmakten som utspilte seg.

Ved dette tidspunktet, da de igjen slo ned og arresterte medlemmer temte vi oss for å avbryte demonstrasjonen og gå tilbake til bilene. Nå slapp politiet fri et par aktivister som hadde blitt slått ned og påsatt håndjern.

Vel tilbake ved parkeringsplassen sørget politiet for å fotografere samtlige som hadde deltatt på dagens demonstrasjon.

Ettersom det ikke var mulig å foreta en fredelig demonstrasjon valgte vi å fortsette dagen med en offentlige flyvebladsutdeling i nabokommunen Kungälv. Der delte vi oss i lag og stilte oss opp utenfor kjøpesenteret. Aktivistene delte ut flyveblader og snakket med flere interesserte forbipasserende. Dette gikk rolig for seg, bortsett fra en episode der en kvinne viste oss fingeren og flere ganger forstyrret vår aksjon med en hjemmelaget lapp «for mangfoldet».  Vår rett til ytringsfrihet og våre verdier som mennesker var helt fraværende for vedkommende. Politiet møtte opp i mindretall og observerte. Det virket ikke som de var like ivrige etter å slå oss ned med batonger foran barnefamilier på handletur.

Etter et par timer fikk politiet forsterkninger, inkludert ridende politi. De henviste til politiloven og ifølge paragraf 4 hadde de full rett å bortvist oss fra parkeringen og kjøpesenteret.

Etter et nytt forsøk på å oppnå dialog valgte vi å avslutte flyvebladsutdelingen da det ville resultere i at politiet igjen skulle gå til angrep hvis vi hadde fortsatt, med begrunnelse i at det ville være forstyrrelse av alminnelig ro og orden. Vi observerte andre nøytralt kledde journalister på plass inkludert Sveriges radio, men de flyktet momentant etter at vi fotograferte deres nærvær.

Dagens demonstrasjon og påfølgende flyvebladsutdeling var uansett vellykkede. Vi fikk ut vårt budskap til folket og enda en gang bevist at politiet ikke på noen som helst måte ønsker å opptre respektabelt, men heller lovstridig mot politiske rivaler.

Iløpet av kvelden var alle våre aktivister og journalister på frifot og det var heldigvis ikke noen alvorlige skader som følge av politiets voldelige maktmisbruk.

Se flere bilder nedenfor:

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Jarl Stoltz
Jarl Stoltz
5 år siden

Takk for interessant reisebrev, krydret med mange flotte bilder!

Setter stor pris på at slike opplevelser deles med oss som av ulike årsaker ikke har hatt anledning til å bli med på demonstrasjonen.

Kim
Kim
5 år siden

Det samme sier jeg. Takk for reisebrevet.

Dere som bor på Østlandet og ofte tar del i aksjoner med svenskene må gjerne forsette med og skrive reisebrev som vi i resten av landet kan lese =)

peckerwood
peckerwood
5 år siden

gleder meg til den dagen alle hvite våkner opp å ser hvor lite frihet som er igjen og hvor rævkjørt yttringsfriheten som vi har er blitt.kan bli stygge i gatene da.men når makta ser sannheten kommer nærmere og nærmere jo mere desperate blir dem ser vi jo