Hjem Nasjonal kamp Reisebrev fra Finland

Reisebrev fra Finland

MOTSTANDSBEVEGELSEN: Lørdag den 14. juni arrangerte Motstandsbevegelsen i Finland aktivistdager. Som del i en norsk-svensk delegasjon tok jeg turen for å ta del i arrangementet.

aktivistdager-640x331

De finske aktivistdagene skulle i år arrangeres utenfor Tammerfors lørdag den 14. juni. For den norsk-svenske delegasjonen begynte ferden allerede dagen før, da vi skulle reise med båt fra Stockholm til Åbo for å så ta oss videre med bil til Tammerfors.

Ferden til Finland

Båtreisen over fra Stockholm til Åbo var både behagelig og bekvem. Dette til tross for fulle medpassasjerer, bølger og trange lugarer. Motstandsbevegelsens aktivister benyttet dog tiden på båten til å spise god mat og diskutere idéer til propagandaaksjoner, ideologi og masse annet. De fleste tok kvelden ganske tidlig, da ankomst i Åbo var rundt 7 om morgenen.

IMG_0224

Grytidlig lørdag morgen la båten til kai i Åbo. Kort tid etter vi hadde kjørt ut bilene, ble vi stanset av lokalt politi som hadde en normal promillekontroll. Da en trøtt finsk politimann la merke til nummerskiltet på bilen jeg satt i, skvatt han til og vinket oss til siden. Politimannen var tydelig forhåndsinformert og undret blant annet hvor vi skulle, hva hensikten med reisen var, og ville se legitimasjon av samtlige som satt i bilen.

Etter å ha blitt klarert av finsk politi bar ferden videre til en parkeringsplass i nærheten hvor vi møtte en finsk kamerat som skulle vise oss veien til lokalet hvor de finske aktivistdagene skulle bli avholdt.

Etter et par timers bilferd i retning Tammerfors ankom vi lokalet hvor årets aktivistdager skulle finne sted. Det var et gledelig gjensyn med våre finske kamerater, og ekstra hyggelig var det å se så mange nye ansikter blant deltakerne. Det er tydelig at organisasjonen vokser så det knaker i vårt naboland.

IMG_0234

Aktivistdagene

Etter vi hadde fått hilst på våre finske kamerater og fått inntatt et par svært etterlengtede kopper kaffe, var tiden inne for foredrag. Før vi ankom, hadde finnene på plass blitt ønsket velkommen av den lokale representanten, Antti Niemi, som hadde gått igjennom dagens program. Etter dette hadde lederen for Motstandsbevegelsen i Finland, Juuso Tahvanainen, delt publikum inn i grupper hvorpå de blant annet hadde diskutert hvordan man kan forbedre organisasjonen, gjøre den mer effektiv, forbedre fellesskapet, og så videre. Etterpå presenterte hver gruppe sine forslag.

IMG_0243

Første foredrag for vårt vedkommende hadde temaet sikkerhet. Foredragene denne dagen ble fremført på finsk, men ettersom vi hadde med våre egne tolker utgjorde ikke dette noe problem.

Foredraget var inndelt i to, hvorav Juuso Tahvanainen tok første del og Paavo Laitinen tok det andre. Første del omhandlet praktiske aspekter ved sikkerhet som blant annet telefoni, avlytting, skjulte mikrofoner og så videre. Etter en kort kaffepause fortsatte foredraget. Paavo Laitinen gikk i dybden om datasikkerhet og tok opp emner som ulike operativsystem, krypteringsprogram, anonymiseringstjenester og alternativ programvare.

AP2014_1

Etter en ti minutter lang pause var det tid for neste foredrag hvor en aktivist fra Åbo tok opp hvor viktig fotografi og film er når vi dokumenterer vår aktivisme og våre aksjoner. Det ble tatt opp at ren dokumentasjon ofte kan bli uinteressant, og at den som filmer eller tar bilder må forsøke å fange et helhetsbilde, samt være tilstede der hvor det skjer. Til slutt konkluderte foredragsholderen med at for de som besøker vår hjemmeside, så blir våre aksjoner mer virkelig med bra bilder og film.

AP2014_7

Etter foredraget var det tid for lunsj, hvor makaronistuing, kake og kaffe stod på menyen. Mange benyttet anledningen til å innta måltidet utendørs, da tåken som hadde preget morgenen, hadde blitt erstattet med strålende sol.

AP2014_4

Neste punkt på programmet etter lunsjen var et to timer langt førstehjelpskurs med instruktørene Paavo Laitinen og Mikko Kettunen. Kurset ble holdt utendørs, og alle deltakerne fikk ta del i teoretisk kunnskap, samt praktisk anvendelse hvor man kunne øve seg på ulike situasjoner og hvordan å håndtere disse.

AP2014_5-460x258

Samtidig som førstehjelpskurset ble avholdt, ble jeg videointervjuet av Juuso Tahvanainen om årets aktivistdager i Finland, situasjonen i Norge, samt tanker omkring Den nordiske motstandsbevegelsen. Intervjuet vil bli publisert som en del av filmen om de finske aktivistdagene ved et senere tidspunkt.

Neste punkt på programmet var en gjennomgang av året som hadde gått. Janne Kujala oppsummerte med hjelp av både film og bilder høydepunktene fra Den finske motstandsbevegelsen fra året som hadde gått siden siste aktivistdager.

AP2014_11

Etter en kortere pause inntok Juuso Tahvanainen scenen for å holde en motiverende tale som blant annet tok for seg forholdet mellom Motstandsbevegelsen og det moderne samfunnet, samt hvordan mennesker kan inspireres til å velge den radikale politikken fremfor et vanlig liv.

Etter Tahvanainens tale oppsumerte kampgruppe-sjefer i Finland kort om året som hadde gått i sitt respektive område. Avslutningsvis ble årets beste kampgruppe kåret og i år gikk prisen til kampgruppen i Björneborg, noe som høstet stor applaus blant publikum. Etter premieutdelingen var den formelle delen av årets aktivistdager avsluttet, og de fleste benyttet anledningen til å ta seg en kopp kaffe utendørs i kveldssolen.

AP2014_6

I timene som gikk, ble det tid for sosialisering og andre aktiviteter. Grillene ble tent, og folk kunne hente grillmat ettersom de selv ønsket. Stemningen var god og visse benyttet anledningen til å ta sauna, mens andre skjøt med armbrøst og sprettert.

AP2014_12

Rundt 23-tiden bestemte den svensk-norske delegasjonen for å ta kvelden, ettersom vår båt hjem gikk tidlig på søndags morgen, og vi hadde en over to timer lang bilferd til kaien i Åbo.

Hjemreise og polititrakasseri

Om morgenen, etter å ha tatt avskjed med våre finske kamerater, bar ferden mot ferjeleiet ved Åbo. Vel på plass inne i båten inntok samtlige en velfortjent frokost hvorpå de fleste etterpå valgte å retirere til lugarene for litt hvile.

IMG_0292

Fremme i Sverige ble velkomsten noe ugjestmild. Av samtlige biler på ferjen som skulle av i Stockholm, ble to biler stoppet av det svenske tollvesenet, våre biler. En av gangen ble bilene gjennomgått av hunder og et tallrikt mannskap av tollere inne i en garasje. Mitt svenske reisefølge ble plassert på ett rom- og jeg på et annet umøblert rom hvor jeg skulle tilbringe den neste timen.

IMG_0298

Da bilene var gjennomgått og tollerne var fornøyde, fikk vi lov til å kjøre ut av garasjen. Utenfor ventet en van full av maskerte og bevæpnede politimenn. Politimennene ville se alles legitimasjon, samt gå igjennom bilene atter en gang. Etter et par intense diskusjoner og litt knuffing får vi dog til slutt begi oss derfra.

image4

image2

Et stort takk til Kansallinen Vastarinta

Avslutningsvis vil jeg benytte anledningen til å takke Den finske motstandsbevegelsen og arrangørene for et vel gjennomført og profesjonelt arrangement. Et stort takk også til mitt svenske reisefølge og våre tolker. Jeg gleder meg allerede til neste år!