Hjem Nyheter «Rent Polen, hvitt Polen!» – Titusener deltok i polsk nasjonalistmarsj

«Rent Polen, hvitt Polen!» – Titusener deltok i polsk nasjonalistmarsj

UTENRIKS Titusentalls polakker deltok i en nasjonalistisk marsj forrige lørdag for å feire landets nasjonaldag.

For å feire Polens nasjonaldag deltok over 60 000 polakker i en nasjonalistisk marsj i Warszawa sist lørdag. Mens de marsjerte gjennom Warszawas gater ble det ropt slagord som «Gud, ære, nasjon», men også mer radikale slagord som «rent Polen, hvitt Polen!» Marsjen skal også ha lokket folk fra flere andre europeiske land, blant annet England og Italia. En mindre gruppe venstreekstremister skal ha forsøkt å forstyrre marsjen uten videre hell.

Mange sympatisører til Polens regjeringsparti Lov og Rettferd deltok i marsjen som også hylles av regjeringen.

— Vi er stolte over at så mange polakker har valgt å delta i feiringen koblet til vår nasjonaldag, sa innenriksminister Mariusz Blaszczak og kalte marsjen «et vakkert syn».

— Å feire denne dagen er viktig ettersom religion er viktig i vårt land og vi vil ikke oppleve en islamisering, sa Pawel (21), deltaker i marsjen.

En offisiell feiring ble holdt med blant annet Polens president Andrzej Duda og EUs president Donald Tusk. Tusk talte blant annet om at «ingen skal ha monopol på nasjonalismen».

Polen var det eneste medlemslandet i EU som stemte imot omvalget av Donald Tusk og har siden vært en stor irritasjon for byråkratene i Brussel, blant annet som følge av sin kompromissløse motstand mot masseinnvandringen.

Se Ruptlys TV-innslag fra lørdagens nasjonalfeiring i Polen nedenfor:

Kilder:
»Rent Polen, vitt Polen!» – Tiotusentals deltog i polsk nationalistmarsch
Warsaw nationalist march draws tens of thousands