Hjem Nyheter Rester av Ekeberg æreskirkegård skal restaureres – professorer reagerer

Rester av Ekeberg æreskirkegård skal restaureres – professorer reagerer

Forretningsmannen Christian Ringnes sine planer om å pusse opp deler av den tidligere æreskirkegården for falne, tyske soldater på Ekeberg i Oslo har fått 22 professorer, i hovedsak fra Universitetet i Oslo til å reagere.

Æreskirkegården i Ekebergskogen fungerte som gravlund for de falne, tyske soldater under andre verdenskrig. I underkant av 3000 soldater ble gravlagt på kirkegården, og en lang rekke seremonier ble avholdt der. De viktigste årlige markeringene og seremoniene var på «helteminnedagen» i mars, årsdagen for invasjonen 9. april og minnedagen for ølkjellerkuppet 9. november. Seremonier ble også avholdt under Joseph Goebbels’ og Heinrich Himmlers besøk i Norge.

Norwegen, Besuch Heinrich Himmler

I 1951 ble det foreslått at krigskirkegården skulle flyttes til to gårder Oslo kommune hadde kjøpt i 1950 (Arveset og Grav). I 1952 ble forslaget vedtatt og flyttingen påbegynt. Alfaset krigskirkegård ble ferdigstilt i løpet av 1953.

Ekeberg2-230x160
Kilde: http://www.festningsverk.no/

Etter flyttingen fjernet man nesten alle spor etter gravlunden på Ekeberg, men noen levninger ble dog etterlatt; blant annet et trappemonument og en seremoniplass. Det er nettopp disse som nå etter planen skal pusses opp.

22 professorer, fra i hovedsak Universitet i Oslo, har ifølge avisen Vårt Land, skrevet brev til Jens Stoltenberg m.m. hvor de blant annet skriver: «trappemonumentet på den største æreskirkegården i Norge er planlagt gjenreist enda større enn det okkupasjonsmakten bygget.» Professor Øystein Sørensen uttaler til Vårt Land at: «Under krigen ble seremoniplassen benyttet til å ære spesielt hederverdige tyskere som falt. Disse seremoniene var gjennomnazifisert.» Sørensen frykter spesielt at stedet potensielt kan bli et kultsenter for nynazister.

Miljøverndepartementet skriver i sitt svarbrev til professorene at de ikke vil stoppe planene. Byantikvar Janne Wilberg påpeker at det er viktig å bevare sporene etter okkupasjonsmakten i Norge, da det er en del av norsk historie.

Kilder:

Frykter nazi-monument blir valfartssted for nynazister
Reaksjoner på at nazi-minne skal pusses opp