Hjem Nasjonal kamp Rettssaken mot Jesse Torniainen

Rettssaken mot Jesse Torniainen

MOTSTANDSBEVEGELSEN Onsdag ble rettssaken mot den finske aktivisten Jesse Torniainen innledet.

Eppu

Bakgrunn

Motstandsbevegelsens aktivist Jesse Torniainen står siktet for mishandling og uaktsomt drap, etter han irettesatte en meningsmotstander som forsøkte å sabotere en offentlig aksjon i Helsinki den 10. september i år.

Meningsmotstanderen var den narkomane og kriminelle Jimi Joonas Karttunen, som sammen med en gruppe venner oppførte seg aggressivt og blant annet spyttet mot organisasjonens medlemmer.

Karttunen mottok et spark i brystet som resulterte i at han falt på bakken. Han forlot dog plassen sammen med en kamerat og en kvinnelig bekjent og dro til togstasjonen hvor Karttunen ble hentet av en ambulanse. Noen dager senere forlot Karttunen sykehuset, og en uke etter hendelsen på torget i Helsinki, døde han hjemme i sin leilighet. Dødsårsaken oppgis være hjerneblødning.

finland

Løgnpressen innledet hetskampanje

Som følge av hendelsen har massemedia til de grader utnyttet hendelsen for å hetse mot Motstandsbevegelsen. De har blant annet kalt det for en «dødsmishandling» og Torniainen har blitt hengt ut med både navn og bilde i et forsøk på å demonisere ham. Medias hetskampanje har blant annet ledet til at man har diskutert muligheten om å forby Motstandsbevegelsen i Finland.

Rettsaken mot Torniainen ble onsdag innledet i Helsinki og i sammenheng med det ble en rekke detaljer fra politiets etterforskning offentliggjort. Politiets informasjon skiller seg markant fra medias løgner om hendelsen. Et avhør med Karttunens venn, som befant seg på torget med ham, avslører en rekke interessante detaljer.

jesse1
Jesse Torniainen

Tok narkotika på sykehuset

Vennen, som heter Joona Johannes Jalmari Hartikainen, forteller at han og Karttunen hadde tatt noen benzodiazepin-tabletter like før de ankom torget hvor Motstandsbevegelsen delte ut flyveblader. Han bekrefter at Karttunen spyttet mot en av Motstandsbevegelsens fanebærere og at han sa noe i stil med «rasistidioter».

LES OGSÅ: Sannheten om Jimi Joonas Karttunen

Han forteller videre at han tømte lommene til Karttunen for narkotika etter konfrontasjonen med Torniainen. Dette da han ikke ønsket at politiet skulle finne narkotikaen. Hartikainen er for øvrig tidligere straffedømt for blant annet tyveri, narkotikabesittelse, kvinnemishandling og ran.

hartsa3
Joona Johannes Jalmari Hartikainen

Videre forteller han at han besøkte Karttunen på sykehuset flere ganger, og at han merket en forbedring i sin venns allmenntilstand etter bare noen få dager på sykehuset. Karttunen og Hartikainen skal ha gått lange turer sammen og tatt narkotika under tiden Karttunen var innlagt på sykehuset. Blant annet skal de ha tatt den dødelige blandingen av Subutex og benzodiazepin. Hartikainen skal også ha gitt Karttunen tabletter han kunne «kose» seg med på sykehuset.

Siste gang Hartikainen besøkte Karttunen på sykehuset, gikk de en tur på mellom fire og fem timer. Da de kom tilbake, hadde Karttunen blitt utskrevet, ettersom han hadde vært borte fra sykehuset for lenge. Karttunen var ikke bekymret over dette, og de to drakk noen øl før Karttunen reiste videre til en kvinnelig venn i Åggelby i Vanda.

Rettssaken ble overvåket av finsk politi.
Rettssaken ble overvåket av finsk politi.

Mannen som Karttunen leide leilighet av forteller i avhør at han skal ha sett Karttunen et par timer før dødsfallet. Ifølge utleieren skal Karttunen ha virket narkotikapåvirket og vært «helt borte». Karttunen beskrives også som en vanskelig leietaker, da han skal ha vært aggressiv mot naboer og brent sengetøy mens han var påvirket av narkotika.

Dommen er forventet å komme den 30. desember.