Hjem Nyheter Norden Ribbenvik: Alle asylsøkere er illegale

Ribbenvik: Alle asylsøkere er illegale

MASSEINNVANDRING Tidligere direktør i Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, sier nå i et intervju i Morgonpasset i P3 at ingen asylsøkere som har kommet til Sverige er lovlige. Ribbenvik viser blant annet til Dublin-forordningen, som sier at en asylsøker skal behandles i det første EU-landet han eller hun kommer til.

Mikael Ribbenvik. Fotograf: Björn Bjarnesjö

I et intervju med Morgonpasset i P3 uttrykte Mikael Ribbenvik sitt dype engasjement for såkalte flyktninger fra den tredje verden.

Ribbenvik la vekt på den krevende og farlige prosessen som mange asylsøkere må gjennom for å nå Sverige.

Han påpekte at de nåværende lovene og systemene er utformet slik at ingen lett kan nå Sverige.

– Ingen kan komme hit på lovlig vis. Du må vandre over et fjell, flyte over Middelhavet eller ulovlig krysse en grense et sted, påpeker Ribbenvik i intervjuet.

Ribbenvik, som tidligere var leder for juridiske saker i Migrationsverket og fattet det kontroversielle vedtaket i 2012 om at alle syrere som tok seg ulovlig inn i Sverige automatisk skulle få permanent oppholdstillatelse, regnes som en nøkkelperson i svensk innvandringspolitikk.

Vedtaket førte til en betydelig økning i ulovlig innvandring, som kulminerte under asylkaoset i 2015.

Til tross for Dublin-forordningen, som sier at en asylsøknad skal behandles i det første EU-landet en innvandrer når, har Sverige i flere tiår ignorert den og gitt asylsøkere oppholdstillatelse.

Etter at Ribbenvik fikk sparken som generaldirektør i Migrationsverket, har han i stedet blitt nestleder i EUAA, EUs asylbyrå.