Hjem Nyheter Riksdagskandidat i Sverige foreslår å deporterer alle jøder fra Israel

Riksdagskandidat i Sverige foreslår å deporterer alle jøder fra Israel

SVERIGE En riksdagskandidat for partiet Feministiskt initiativ foreslo nylig i et intervju at jødene burde transporteres fra Israel til USA for å skape fred. Uttalelsen har ikke gått upåaktet hen og jøder er i opprør.

Oldoz Javid på vei til Gaza. Bilde: Youtube.
Oldoz Javid på vei til Gaza. Bilde: Youtube.

Den iranske feministpolitikeren Oldoz Javid uttalte nylig i et intervju med Feministiskt Perspektiv at for å oppnå fred kan jødene transporteres fra Israel til USA. Javid ble intervjuet ombord Ship to Gaza som er på vei mot den okkuperte Gazastripen, hvor den israelske okkupasjonshæren har drept journalister, helsepersonell og barn. Jøder er ikke uventet opprørt over uttalelsen, og Javid har i etterkant bedt om at den trekkes tilbake.

– Min uoffisielle mening som privatperson er mer fantasibasert. Israel har okkupert et annet land. Drevet mennesker på flukt fra deres eget hjem, tatt deres land og stjålet deres fred og frihet, uttalte Javid i intervjuet, hvor hun utdyper at USA og Israel er bestevenner som trives i hverandres selskap.

– Så hvorfor ikke invitere vennene over til seg og gjøre plass til dem på gården. […] Og palestinerne kan få leve i fred og atter bygge opp det land som en gang var deres… Jeg kan vel tillate meg i det minste å få drømme om en slik løsning, eller hva?, fortsatte hun.

Jøder i både Sverige og resten av verden er i opprør og har kritisert henne for antisemittisme for uttalelsen.

– Flytte jøder mot deres vilje for å løse et problem? Høres som en endelig løsning for meg. Solid feministisk politikk, skrev den jødiske aktivisten Annika Hernroth-Rothstein på Facebook ifølge The Times of Israel.

Ship to Gaza er en svensk såkalt uavhengig humanitær organisasjon som seiler skip med bistand fra Europa til Gaza og har tidligere blitt bordet av israelske soldater med påfølgende fengsling av passasjerene. Organisasjonen har tidligere samarbeidet med Free Gaza Movement, som den Sverige-baserte sionistiske etterretningstjenesten Expo har anklaget for antisemittisme.

Før den kontroversielle uttalelsen hadde Javid blitt frarådet fra å være med skipet, som nå ligger forankret i Sicilia, den siste strekningen til Gaza. Hvorvidt hun følger rådet gjenstår å se.

Ship to Gaza har i en pressemelding tatt sterkt avstand fra Javids uttalelse, som de kaller anti-jødisk, og tar samtidig avstand fra all antisemittisme og «annen rasisme».