Hjem Nyheter Roald Dahls etterlatte beklager kritikk av jøder

Roald Dahls etterlatte beklager kritikk av jøder

8

STORBRITANNIA Roald Dahls arvinger har publisert en pressemelding hvor de tar avstand fra boklegendens kritikk av jøder og sionisme.

På nettstedet roalddahl.com har Roald Dahls familie lagt ut en uttalelse hvor de beklager seg over kritikk mot jøder som Roald Dahl fremførte da han levde:

Beklagelse over antisemittiske kommentarer fremsatt av Roald Dahl

Familien Dahl og The Roald Dahl Story Company beklager dypt den varige og forståelige skaden forårsaket av noen av Roald Dahls utsagn. De prejudikerte bemerkningene er ubegripelige for oss og står i markert kontrast til mannen vi kjente og til verdiene i hjertet av Roald Dahls fortellinger, som positivt har påvirket unge mennesker i generasjoner. Vi håper at, akkurat som han gjorde på sitt beste, Roald Dahl kan være til hjelp på sitt absolutt verste med å påminne oss om de varige konsekvensene ord har.

Denne noe dramatiske beklagelsen henviser for det første til et intervju Dahl gav til New Statesman i 1983, hvor han blant annet sa følgende:

Det er et trekk ved den jødiske karakter som visselig fremkaller fiendtlighet, kanskje det er en slags mangel på sjenerøsitet overfor ikke-jøder. Jeg mener, det er alltid en årsak til at anti-noe dukker opp noe sted. Til og med en rakker som Hitler plukket ikke på dem uten grunn.

I et intervju med The Independent i 1990 bekrefter i tillegg Dahl sin kritiske innstilling overfor jødene:

Jeg er absolutt anti-israelsk, og jeg har blitt antisemittisk på samme måte som man har en jødisk person i et annet land slik som England, som sterkt støtter sionismen. Jeg synes de bør se begge sidene av saken.

Det er det samme gamle: vi vet alle om jødene og det der. Det er ingen ikke-jødiske forleggere noe sted, de styrer mediene – en sabla lur ting å gjøre – det er årsaken til at USAs president må selge alt dette til Israel.

Hvordan familien har konkludert med at ovenstående utsagn er prejudikerte, eller hvilken skade de kan ha forårsaket, fremgår ikke.

Kort tid før Roald Dahls død samme år mottok han et brev fra jøder i San Fransisco hvor han ble oppfordret til å «vennligst endre mening vedrørende det han sa om jøder».

Den jødiske regissøren Stephen Spielberg, som filmatiserte Roald Dahls «SVK – Store vennlige kjempe», sa på en pressekonferanse under filmfestivalen i Cannes at han ikke har hatt kjennskap til Roald Dahls personlige historier, og mener at bemerkningene kan ha vært fordret av et ønske om å si ting for å vekke reaksjoner.

Roald Dahl, hvis foreldre er fra Sarpsborg, avtjente militærtjeneste i det britiske flyvåpenet, hvor han ble hardt skadet i en styrt under et oppdrag i Libya under andre verdenskrig. Han står bak filmsuksesser som James Bond i Japan (1967) og Chitty Chitty Bang Bang (1968), samt en rekke romaner. Han er mest kjent for sine barnebøker, hvorav mange er blitt filmatisert.

Roald Dahls offentlige kritikk av jødene har medført at det britiske myntverket nektet det verdensberømte forfatterikonet og RAF-piloten en minnemynt på hans 100-årsjublieum i 2018.

Les også:
Roald Dahl-minnemynt kansellert – på grunn av forfatterens «antisemittisme»
Systemgransker: «De ønsker at det skal bli forbudt å IKKE tilbe dem»

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
8 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Tom
Tom
2 år siden

Håper de da også tar avstand fra den formuen han etterla seg

Steinar
Steinar
Svar til  Tom
2 år siden

Den har de nok hoppet på som gribber kan jeg tenke meg. Synd å se familien gå ut slik om et død familiemedlem som bare snakket sant om jøder.

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

All ære til Roald Dahl for hans klare tale om jødene og Israel! Og skam over hans familie som nå «beklager» det han sa offentlig. Man spør seg; hva har fått dem til å gjøre det? Jødisk press, skampåføring, eller løfte om belønning? Uansett; ingen kan gjøre om klar og tydelig tale fra dissidenter og forfattere, som feks Celine, Hamsun, Pound – og Roald Dahl.

Steinar
Steinar
2 år siden

Ingenting å beklage.

Gjallarhorn
Gjallarhorn
2 år siden

Når det kommer til kritikk av jøder så skulle man nesten tro det var kriminelt. Folk kryper som slaver og vrir seg som makken for ikke å bli stemplet som antisemitt. Det er pinlig flaut. Ta det heller som et kompliment.

H.L
H.L
Svar til  Gjallarhorn
2 år siden

Hvem har de største privilegier her i verden? Jo, jøder. De jødiske privilegier overgår alt annet. De har mer eller mindre gjort seg fredet for all kritikk, og nå på vei til å gjøre det kriminelt å ikke tilbe dem. De ser på seg som «guds utvalgte» som alle andre skal underkaste seg som slaver for. Deres arroganse og følelse av overlegenhet overgår alt på denne planet. Og likevel er de frekke nok til å ta på seg offerkoften og grine over at noen kritiserte deres arroganse og virksomhet, og syter over «hvite privilegier» som vi ikke engang har i… Les mer »

Anders (Nordland)
Anders (Nordland)
2 år siden

Familien skulle skammet seg.

Catabienze
Catabienze
2 år siden

Jødene er ikke fornøyd, men det er ikke noe nytt:

Roald Dahl family sorry for author’s anti-Semitic remarks – BBC News