Hjem Nyheter Robert Ficos tilstand stabil

Robert Ficos tilstand stabil

SLOVAKIA Onsdag måtte Slovakias statsminister Robert Fico hastes til sykehus etter å ha blitt skutt flere ganger i forbindelse med et kabinettmøte. Ifølge opplysninger i løpet av natten har Ficos tilstand stabilisert seg, og han ser ut til å overleve.

Slovakias statsminister Robert Fico.
Foto: Det europeiske rådet (CC BY-NC-ND 2.0 )

Slovakias statsminister Robert Fico ble skutt i forbindelse med et kabinettmøte nær byen Handlova onsdag ettermiddag. Ifølge øyenvitner ble det avfyrt fire skudd mot statsministeren, hvorav minst ett så ut til å ha truffet Fico.

Opptak fra hendelsen viser Ficos livvakter som bærer statsministeren inn i en bil og kjører ham bort. Fico ble deretter fraktet med ambulansehelikopter til et sykehus i Bratislava. Innledningsvis ble skadene sagt å være livstruende, med flere indre organer skadet. Etter akutt kirurgi har det imidlertid blitt rapportert at Ficos tilstand har stabilisert seg og at skadene ikke lenger er livstruende.

Slovakisk fjernsyn har identifisert den mistenkte gjerningsmannen som 71 år gamle Juraj Cintula, som er poet, medlem av den slovakiske forfatterforeningen og en tilhenger av det sosial-liberale opposisjonspartiet «Progressive Slovakia».

Da Slovakias visestatsminister Robert Kalinak snakket om angrepet onsdag, gjorde han det klart at det «ikke er noen tvil» om at det var et politisk motivert attentatforsøk. Han antydet også at globalister og liberales manglende evne til å akseptere dissens har bidratt til angrepet.

– Manglende evne til å akseptere viljen til en del av offentligheten, som en gruppe misliker, er resultatet de har jobbet mot i dag. sier Kalniak.

Antiglobalisten Robert Fico

Robert Fico tiltrådte i fjor høst for tredje gang som Slovakias statsminister, etter også å ha ledet slovakiske regjeringer mellom 2006–2010 og 2012–2018. Han leder det klassiske venstrepartiet Smer, som under Ficos ledelse har inntatt en innvandringsfiendtlig, konservativ og antiglobalistisk posisjon.

Under høstens valg var Smers viktigste valgkampsak å stanse våpenleveransene til Ukraina og i stedet jobbe for fred og en uavhengig slovakisk utenrikspolitikk, noe som har gjort Fico kontroversielt i Europa.

– Faktum er at Ukraina bare blir brukt til geopolitiske formål, for å svekke Russland økonomisk og internasjonalt. Jeg frykter at av hensyn til disse geopolitiske målene vil Vesten kjempe mot Russland til den siste ukrainske soldaten, og vi er ikke langt unna det målet, sier Fico om konflikten.

Fico dannet regjering sammen med venstrepopulistiske Hlas – som tidligere hadde brutt med Smer – men også med det nasjonalistiske slovakiske nasjonalistpartiet, som har blitt anklaget for «nyfascisme».

Som Frihetskamp tidligere rapporterte, ble Fico utsatt for massive medieangrep etter at han og andre i regjeringen deltok i en podkast med en kontroversiell slovakisk Youtuber anklaget for «antisemittisme».

Fico blir i dag sett på som Ungarns statsminister Viktor Orbans eneste reelle allierte i et stadig mer totalitært, venstreliberalt og globalistisk EU.