Hjem Historie Dagens historiske Robert Jay Mathews

Robert Jay Mathews

HISTORIE Robert Jay Mathews, også kjent som Bob Mathews, ble født den 16. januar 1953 og døde den 8. desember 1984 i strid med amerikanske agenter.

Mathews argumenterer med en motdemonstrant.
Mathews argumenterer med en motdemonstrant.

Robert Jay Mathews ble født i Marfa, Texas den 16. januar 1953, og var den yngste av tre sønner født av Johnny og Una Mathews. Faren hans, av skotsk avstamning, var borgermester i byen, og president for Chamber of Commerce, samt en forretningsmann og leder for den lokale metodistkirken.

Robert Jay Mathews grunnla i 1983 organisasjonen Brüder Schweigen, mer kjent som The Order. Brüder Schweigen var en revolusjonær og nasjonalistisk organisasjon som strevet etter å knuse den anti-hvite staten. Organisasjonen ble blant annet kjent for en rekke spektakulære og vellykkede ran mot eksempelvis en pornografisk bokhandel og verditransporter. Dette for å bygge opp organisasjonens økonomi.

Det var denne virksomheten som til slutt kom til å lede til Mathews’ død. The Order ble forrådt av Tom Martinez som hadde blitt informant og tipset FBI, som da klarte å spore opp Mathews den 7. desember 1984. Dagen etter døde han i strid med amerikanske agenter som hadde tent på huset han befant seg i, slik at han brant inne.

Hør den velkjente talen Mathews holdt hos National Alliance: