HISTORIE Den 19. september ble den populære danske tegneren, satirikeren og skuespilleren Robert Storm P. født. Lenge etter hans død fremkom det opplysninger om hvordan han var medlem av det nasjonalsosialistiske Tysklands propagandaorganisasjon for Norden: Nordische Gesellschaft.
Robert Storm Petersen (Storm P.) ble født den 19. september 1882 i Valby som sønn av en slakter. Han gikk senere i lære som slakter hos sin far. Den unge Petersen viste imidlertid tidlig at han hadde anlegg for både tegning og skuespill. Han ble ansatt hos Extra Bladet i 1900 som satiretegner og begynte som skuespiller i 1905 på Casino og Dagmarteatern. Han begynte også så smått å skrive kriminalhistorier og ble kalt «den danske Sherlock Holmes». Da stumfilmen gjorde sitt inntog våknet hans interesse for denne kunstformen og han medvirket i hele 30 filmer.
Fra 1930–1933 arbeidet han på det kongelige teateret, men gikk aldri opp på scenen igjen etter dette. Det var som tegner og forfatter han ville leve, men han hadde også en drøm om å bli kunstmaler. Han giftet seg to ganger, men etterlot seg ingen barn.
Hans små illustrasjoner med tekst som ble publisert i Berglingske aftenavis ble vidt kjent. Her er noen eksempler på bildetekstene, som var beroligende for leseren, men også verdt en refleksjon:
Det er en gal verden vi lever i.
Den er, som den alltid har vært – det er vi, som er gale!
Livet er en gåte. Løsningen finnes på baksiden.
I oktober 2008 da en musikkstudent under et spesialarbeid fant opplysninger om at Storm P. var med på en liste over medlemmer av Nordische Gesellschaft (Det nordiske selskapet) ble dette slått opp stort i avisenes overskrifter. Han var medlem fra 1937–1944 og betalte foreningens høyeste medlemsavgift på 100 kr. Hva gjorde den folkekjære humoristen Petersen på en slik liste? Dette spørsmålet sto eksperter nå i kø for å komme med en forklaring på. Var det kanskje en måte å bli eksponert for det tyske publikum på, for å på denne måten kunne selge sine tegninger, eller var det av mer ideologiske årsaker?
Denne informasjonen var dog ikke helt ny, for allerede i 1945 publiserte avisen Information disse opplysningene da de hadde kommet over denne listen. Avisen nevnte også at den radikale stat- og utenriksministeren Erik Scavenius (1877–1962) var med på samme liste. Men etter dette kom det ingen nye opplysninger om denne saken, og listen befinner seg nå hos Rigsarkivet hvor det kan være veldig vanskelig å få tilgang til den.
Vi i redaksjonen vil gjerne bidra med to mulige årsaker til hvorfor Storm P. var med på Nordische Gesellschafts liste:
- Storm P. var personlig venn av en annen av datidens store skuespillere, Christian Arhoff (1893–1973); de opptrådte sammen i perioden 1921–1930 og utgjorde det populære paret «Storm og Stille». Christian Arhoff var medlem i det nasjonalsosialistiske DNSAP og falt i unåde etter krigen.
- Ifølge Weilbachs kunstnerleksikon reiste Storm P. sammen med Vilhelm Wanscher (1875–1961) på kunstreiser til Italia i 1934. Wanscher var kunsthistoriker og professor med forkjærlighet for tysk og italiensk kultur. Han tok heller aldri tydelig avstand fra nasjonalsosialismen og dette kostet ham alle hans posisjoner etter krigen.
Det kan altså ha vært venner som hadde samme interesse som Storm P. som hadde gjort ham oppmerksom på at her var det en ideologi som var verdt å støtte. Nordische Gesellschaft ble etablert allerede i 1921, men ble i 1933 overtatt av Alfred Rosenberg. Danske forfattere som Svend Borberg og Erik Bertelsen deltok også i selskapets virksomhet. Den 2. juni 1934 ble gauleiteren i Schleswig-Holstein utnevnt til styreleder. I Storrådet satt personer som Heinrich Himmler og Walter Darré. Det var selskapets hensikt å sørge for tett kontakt mellom Tyskland og Norden og de ønsket at all nordisk-germansk streben fant sitt senter i selskapet, som det står i dets tre hovedmål.
Robert Storm Petersen gikk bort den 6. mars 1949. I dag finnes mange av hans originaltegninger på Storm P.-museet i Frederiksberg i København, som åpnet i 1977.