Hjem Nyheter Europa Romania sa nei til homoekteskap – parlamentet innfører det likevel

Romania sa nei til homoekteskap – parlamentet innfører det likevel

ROMANIA Over 90 prosent stemte for å grunnlovsdefinere ekteskap som en pakt mellom en mann og en kvinne. Grunnet lav valgdeltakelse ble folkeavstemningen erklært ugyldig, og nå planlegger parlamentet å legalisere såkalt likekjønnet ekteskap.

Victor Negrescu.
Victor Negrescu.

I Romania var homofili kriminalisert helt frem til 2001, og ifølge den internasjonale homolobbyorganisasjonen ILGA-Europe er Romania et av Europas mest «homofobe» land. Nå virker det dog som at homolobbyen har vunnet en stor og uventet seier i landet.

Frihetskamp rapporterte nylig at den konservative organisasjonen Koalisjonen for familien tidligere i år hadde samlet inn tre millioner underskrifter for å holde en folkeavstemning om homoekteskap. Hensikten med folkeavstemningen var å endre grunnloven til å definere ekteskap som en pakt mellom en mann og en kvinne slik at spørsmålet måtte tas opp i forbindelse med parlamentsvalg før en eventuell lovendring kunne være mulig å gjennomføre.

LHBTP-aktivister forsøkte å påvirke oppslutningen til folkeavstemningen for å gjøre den ugyldig, hvilket de lyktes med. Til tross for at 93,4 prosent stemte «ja» til grunnlovsendringen i helgen var valgdeltagelsen så lav som 21 prosent, og avstemningen ble erklært ugyldig.

Regjeringspartiet PSD har dessuten klargjort et lovforslag som vil legalisere sivilt partnerskap, også for såkalte likekjønnede par.

– Lovforslaget er ferdigskrevet og mine partikamerater skal legge det frem i parlamentet neste uke, sier Romanias Europaminister Victor Negrescu.

Det nye lovforslaget har ingen direkte sammenheng med helgens folkeavstemning, men har blitt arbeidet frem i løpet av flere måneder. Bakgrunnen er blant annet at EU har tvunget Romania til å gi oppholdstillatelse til homopar som har «giftet seg» i andre EU-land.