Hjem Nyheter Europa Romania skal gjennomføre folkeavstemning om homoekteskap

Romania skal gjennomføre folkeavstemning om homoekteskap

ROMANIA Tre millioner underskrifter har blitt samlet inn av en konservativ organisasjon og folket skal dermed få stemme over definisjonen av ekteskapet.

LHBTP-aktivister i Romania gråter. Foto: Andreea Alexandru/AP/TT.
LHBTP-aktivister i Romania gråter. Foto: Andreea Alexandru/AP/TT.

I Romania har den konservative organisasjonen Koalisjonen for familien samlet inn tre millioner underskrifter for en folkeavstemning om homoekteskap. I dag er såkalt samkjønnet ekteskap ikke lovlig i Romania, og folkeavstemningens hensikt er å sikre dette ved å endre grunnloven til definere ekteskap som en pakt mellom en mann og en kvinne. Dermed må spørsmålet tas opp i sammenheng med parlamentsvalg før det kan endres i fremtiden.

LHBTP-aktivister har forsøkt å påvirke oppslutningen til folkeavstemningen for å gjøre den ugyldig. LHBTP-aktivistene ønsker at spørsmålet om ekteskap ikke skal avgjøres av folket, og mener at det tradisjonelle ekteskapet er å «sette kurs mot et mer autoritært styre», hvilket åpner for å begrense homolobbyens makt i fremtiden.

Jødiske Human Rights Watch har tidligere roset Romania for landets arbeid med å bekjempe krenkninger av LHBTP-personer, men mener at et «ja» i folkeavstemningen kan bryte mot EUs charter om grunnleggende rettigheter, artikkel 21 som sier at «All diskriminering på grunnlag av blant annet kjønn, rase, hudfarge, etnisitet eller sosialt opphav, genetiske særdrag, språk, religion eller overbevisning, politisk eller annet syn, tilhørighet til nasjonal minoritet, eiendom, fødsel, funksjonshemming, alder eller seksuell legning skal være forbudt».

Hvis folkeavstemningen i Romania lykkes vil landet tre inn i rekkene av andre europeiske land som har beskyttet ekteskapet i grunnloven, deriblant Latvia og Kroatia.