Hjem Nyheter RT tar opp kontantspørsmålet i kjølvannet av korona: «Kontanter er tyrannens verste...

RT tar opp kontantspørsmålet i kjølvannet av korona: «Kontanter er tyrannens verste fiende»

4

1984 RT har publisert en kronikk av Neil Clark som handler om ulike regimers forsøk på utrydde kontantbruken under koronakrisen.

Illustrasjonsbilde: Pexels.

Den russiske mediekanalen RT har publisert en kronikk skrevet av briten Neil Clark som handler om hvordan vestlige regimer nå forsøker å bruke koronakrisen til å få folk til å slutte å bruke kontanter.

Eksempelvis har LA Times skremt opp folk gjennom å skrive om hvordan viruset kan spres via sedler og mynt og at betalingskort derfor er et bedre alternativ. Ifølge helseeksperter som nyhetsbyrået AP har snakket med er dog risikoen for å spre smitte via kontantbetalinger «minimal».

Neil Clark skriver i sin kronikk at forsøket på å få et kontantløst Storbritannia har økt i det siste da for eksempel det populære bussforetaket Go North East ikke håndterer veksel. Kontanter godtas kun dersom de betales eksakt på pundet.

Clark mener at kontanter er viktige på flere ulike måter. Blant annet for eldre, som er uvante med moderne teknikk som telefonapper og liknende.

Det er også viktig fra er integritetssynspunkt. Clark mener at et kontantløst samfunn åpner for et totalitært samfunnssystem man aldri tidligere har sett.

Gjør noe upassende og du risikerer å stenges ute helt fra det finansielle systemet. Du mottar kanskje beskjeden: «Vi er lei for å meddele det men din kortbetaling har blitt stoppet. Du uttrykte ‘hatkriminalitets’-meninger og ‘farlige’ tanker på sosiale medier i forrige måned hvilket innebærer at […] du ikke kan bruke kortet ditt inntil videre».

Clark kaller også kontanter for «tyrannens verste fiende». Dette ettersom ingen kan stenge ned dine betalinger dersom du betaler ikkedigitalt. Han mener til slutt at krigen for kontanter er en krig som må vinnes, «ettersom prisen for et samfunn uten dem er for høy å betale».

Sverige har et nylig eksempel på hvor bisart det kan bli når en konto sperres av en bank – i dette tilfellet Sparbanken Syd – da dette tidligere i år hendte nasjonalsosialisten Freddy Nerman. Sperringen skjedde etter at en helt lovlig innsamling var blitt startet til støtte for Nerman som hadde fått huset sitt nedbrent. Sparbanken Syd har vært ytterst hemmelighetsfulle om hvorfor kontoen ble stengt ned og har henvist til en lyssky sikkerhetsavdeling.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Katrine
Katrine
2 år siden

Folk er alt for ivrige til å gi opp rettigheterer for noe som virker «enklere» slik som et samfunn med bare digital betaling. Stopper ikke opp for å tenke over konsekvensene av å fjerne for eksempel kontantbetaling helt.

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

Folk flest, under de 70 iallfall, tenker vel «det er så greit å bruke kort til alt mulig», og å slippe å gå med sedler og mynter i lommeboken. Men mye tyder på at å gå over til et «kontantløst» samfunn innebærer at de som styrer bank- og finansvesen får full kontroll med ALLEs pengebruk, og vi vet jo hvem (((de))), er, iallfall de store fiskene.

Kim Andreassen
Kim Andreassen
2 år siden

Begynn å bruker mere kontanter!

Sidsel
Sidsel
2 år siden

Vi kan alle nekte dette eks vis når vi betaler på spisesteder. Når maten er servert sier vi ups har bare kontanter, jeg. Men få folk til dette blir ikke lett, nei. Har gjort dette her jeg bor, der en café gikk over til papp kopper. Jeg fortalte henne hvor skapet burde stå og at jeg ikke kom til å vise meg der igjen i disse virus tider kommer hun nok snart på andre tanker.