Hjem Nyheter Russisk fremgang under offensiv mot Kharkiv-regionen

Russisk fremgang under offensiv mot Kharkiv-regionen

UKRAINAKONFLIKTEN Nylig innledet Russland en offensiv mot den ukrainske regionen Kharkiv, som også inkluderer landets nest største by. Nå har russiske styrker tatt Lukjantsi og byen Vovchansk.

Russisk soldat poserer med en erobret amerikansk stridsvogn i Ukraina.
Foto: t.me/Ugolok_Sitha

Den ukrainske regionen Kharkiv ligger i de nordøstlige delene av landet og nordvest for de omstridte Donbas-regionene. Hovedstaden i regionen er byen Kharkiv, som også er Ukrainas nest største by.

I løpet av krigens første måneder erobret russiske styrker deler av Kharkiv, men ble tvunget til retrett i møte med en overveldende ukrainsk motoffensiv høsten 2022.

Siden da har den ukrainske hæren fra Kharkiv-regionen gjennomført en rekke angrep på russiske grenseregioner som Belgorod og Kursk, ledet av russiske militante dissidentgrupper som Legionen for russisk frihet. Senest i mars ble en omfattende ukrainsk invasjon av Belgorod og Kursk utført, som imidlertid ble slått tilbake etter harde kamper.

I tillegg har ukrainerne mellom invasjonsforsøkene jevnlig avfyrt artilleri mot byen Belgorod og andre russiske samfunn nær den ukrainske grensen fra Kharkiv-regionen.

Moskva har siden signalisert at de kan bli nødt til å opprette en såkalt buffersone i Kharkiv for å hindre fremtidige angrep på russisk territorium. Og i forrige uke ble det også satt i gang en russisk offensiv mot regionen, der de på bare to dager klarte å ta mer enn 100 kvadratkilometer territorium som ukrainerne ble tvunget til å trekke seg tilbake fra.

Onsdag kunngjorde det ukrainske forsvaret at de hadde trukket seg tilbake fra ytterligere to bosetninger: samfunnet Lukjantsi og byen Vovchansk. Retretten beskrives som taktisk og med sikte på å unngå tap.

Ifølge eksperter ligger Lukjantsi så nær byen Kharkiv at russerne nå kan nå regionhovedstaden med artilleri.

Det var imidlertid ikke bare i Kharkiv russerne hadde suksess med onsdag. Omtrent samtidig kunngjorde det russiske forsvarsdepartementet at de hadde gjenvunnet kontrollen over Robotyne i Zaporizhzhia-regionen, som var den eneste viktige bosetningen som Ukraina klarte å erobre under motoffensiven i fjor sommer. Ukraina brukte store ressurser på å erobre landsbyen, som har blitt beskrevet som strategisk viktig for begge sider.

Robotyne ligger 75 kilometer nordøst for regionhovedstaden Zaporizhzhia, som ukrainerne fortsatt kontrollerer.

De russiske suksessene de siste ukene har blitt etterfulgt av stadig dystrere avisoverskrifter i både USA og Europa. På CNN skriver Nick Paton Walsh om «den voksende katastrofen» og russernes «raskeste fremrykning siden krigens første dager»:

Dette er et mareritt for Kiev av to grunner: For det første frigjorde de dette området fra russiske styrker for 18 måneder siden, men klarte tilsynelatende ikke å befeste området nok til å hindre Moskva i å feie tilbake like lett som de ble utvist.

Og for det andre kan Russland nok en gang binde opp Ukrainas overbelastede hær med konstant og stressende press på Kharkiv, og kreve en pris gjennom tung beskytning mot et stort bysentrum.