Hjem Nyheter Norge Russiske turister bannlyses

Russiske turister bannlyses

INNENRIKS Mens regimet importerer IS-terrorister bannlyser de russiske turister.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.
Foto: Justis- og beredskapsdepartementet, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Fire år etter at det liberale regimet første gang importerte en rasefremmed IS-terrorist stenges nå grensene – for russiske turister.

Det er alle russere, selv de som har visum fra Norge eller andre Schengen-land, som utsettes for represjonen. Innstrammingen har enkelte unntak, som studenter og arbeidere i Norge eller russere med grenseboerbevis eller som skal besøke nær familie i Norge.

Det er spesielt turismen og andre «unødvendige reiser» som regimet vil til livs med de nye innreisereglene, som begrunnes med krigen i Ukraina.

– Nå er det snart sommer, og vi ønsker ikke at russere skal kunne reise til Norge eller andre land i Schengen kun for å være turister eller hvis de ikke har et essensielt formål, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NRK.

Norge følge nå Finland, som i april stengte grensen mot Russland på ubestemt tid. Finlands begrunnelse var da å stoppe asylsøkere fra å krysse grensen, noe de kaller for russisk «hybridangrep». Regjeringen i Norge hevder at asylretten fortsatt gjelder, men unngåelse av mobilisering er ingen gyldig grunn for russere.

Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sier at Russland ikke akseptere slike beslutninger.

De ny innstrammingene trer i kraft 29. mai.