Hjem Nyheter Russland anklages for massakre i Butja

Russland anklages for massakre i Butja

UTENRIKS Etter den russiske tilbaketrekningen fra området nordvest for Kiev har Russland blitt anklaget for å ha myrdet sivile i Butja.

Ukrainske soldater øver i Ukraina. Foto: Public Domain.

Russland har blitt anklaget for å ha myrdet ukrainske sivile i Butja, nordvest for Kiev. Døde sivile skal ha blitt oppdaget etter at russiske tropper trakk seg ut av området 30. mars.

Ukrainske myndigheter har invitert utenlandske journalister som har blitt vist rundt i området. I en kjeller og i en grop i et skogsområde vises blant annet levninger etter personer som de russiske troppene er siktet for å ha myrdet. SVTs reporter snakker også med en kvinne som opplyser at russerne henrettet mannen hennes utenfor hjemmet deres.

At russiske styrker har myrdet sivile er noe Kreml benekter. Den ukrainske informasjonen bør man være skeptisk til, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov. Han mener Russland har funnet tegn på at videomateriale fra byen er manipulert, melder RT. Nøyaktig hva dette skal være er uklart.

Omstendigheter som påpekes av Kreml, og som skal tale imot at russiske tropper skal ha henrettet sivile, er for eksempel at byens ordfører dagen etter at de russiske troppene forlot byen publiserte en video der han feiret tilbaketrekningen. I filmklippet nevnes ingen krigsforbrytelser.

Selv på byens telegramkanal, hvor det ble lastet opp videoer fra ryddearbeidet, ble det ikke nevnt et eneste ord om at en massakre skal ha funnet sted, før natt til 3. april, melder Fria Tider.

Ifølge Peskov har Russland begjært diskusjon om anklagene i FNs sikkerhetsråd, men har så langt blitt blokkert av Storbritannia.

– Situasjonen er unektelig alvorlig. Vi oppfordrer verdensledere til ikke å forhaste seg med falske anklager og til å notere informasjon fra ulike kilder og i det minste lytte til våre argumenter, sa Peskov ifølge RT.

Foreløpig virker det for tidlig for utenforstående å vite nøyaktig hva som har skjedd i Butja.