Hjem Nyheter Norden Russland befester grensene til Norden

Russland befester grensene til Norden

1

UTENRIKS Som svar på Sverige og Finlands NATO-søknader har Russland styrket sin militære tilstedeværelse i landets nordvestre deler. Ifølge president Vladimir Putin vil de opprette en militærbase nær grensen til Finland og Norge.

Sergej Sjojgu, Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev. Foto: premier.gov.ruCC BY 4.0.

Russland har flere ganger påpekt at NATOs ekspansjon østover truer landets sikkerhet. Med tanke på at både Finland og Sverige nå har søkt om medlemskap i krigsalliansen velger Moskva å svare med å styrke sine grenser til Norden, skriver Nordfront.

Beskjeden ble gitt av Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu på et TV-sendt møte tidligere i uken. Opprustningen vil hovedsakelig skje i Murmansk-regionen, som grenser til både Finland og Norge.

– Våre væpnede styrker og stridskapasiteten hos disse øker konstant og hver dag. Vi bygger videre på denne prosessen, sa Putin på møtet.

De kommer nå til å opprette en ny militærbase i Murmansk som et svar på den voksende trusselen fra den transatlantiske krigsorganisasjonen.

– På grunn av NATOs ønske om å øke den militære kapasiteten, samt utvidelsen av NATO med Finland og Sverige er det nødvendig å opprette en tilpasset enhet med soldater i nordvestre Russland, forklarte Sjojgu.

I de nordiske landene følges opptrappingen, som tolkes som både offensiv og aggressiv. Den gjengse oppfatningen er dog at Russland akkurat nå har fullt opp med krigen i Ukraina.

– Det er intet som tyder på at Russland ønsker en større krig med vesten. De klarer ikke Ukraina, og derfor er det usannsynlig at de skulle kunne håndtere NATO og deres styrker, påstår Geir Hågen Karlsen, oberstløytnant i forsvaret, til TT.

Hvorvidt NATO ønsker en krig med Russland fremgår dog ikke av oberstløytnantens analyse.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Trodla Gubben
Trodla Gubben
1 måned siden

En ting er i hvert fall sikkert, og det er at Putin ikke er en elsker av Jøder, og ikke minst anti-homo-lobbyer. Akkurat!, og han er heller ikke kommunist, men som sagt nasjonalistisk-konservativ, så han har mange gode verdier for sitt Russiske folk og nasjon, og mye kan også sammenlignes med endel av det vi nasjonalsosialister også kjemper for.