Hjem Nyheter Russland kan gi isolerte innbyggere i østre Ukraina en vei ut

Russland kan gi isolerte innbyggere i østre Ukraina en vei ut

0

UTENRIKS Russlands president Vladimir Putin har underskrevet et dekret som skal gjøre det lettere for isolerte innbyggere i Donbass-området i østre Ukraina å søke om russisk statsborgerskap.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Innbyggerne i østre Ukraina har blitt hard rammet etter de siste årenes krig i regionen, og det estimeres at konflikten har krevd omkring 10 000 menneskeliv, samtidig som nærmere to millioner mennesker til tider har befunnet seg på flukt.

I det østre Donbass-området har to nye folkerepublikker blitt grunnlagt, Donetsk og Luhansk, men republikkene har ikke fått noen internasjonal anerkjennelse og innbyggerne er rammet av isolasjon. Dette blant annet for at de har begrenset tilgang til Ukraina og den ukrainske statens myndigheter på den ene siden, mens de på den andre siden heller ikke har tilgang til Russland. Flere banker trakk også tilbake muligheten for å betale med kredittkort som Visa og Mastercard, hvilket ytterligere har forverret situasjonen for handel og reiser.

Flere ukrainske statsborgere som ble involvert i konflikten har manglet muligheten til å fornye sine ukrainske pass og har siden da vært så godt som isolert i Donbass-området.

Nå vil Russlands president Vladimir Putin tilby en vei ut gjennom et dekret som skal gjøre det enklere for innbyggerne i Donbass å søke om russisk statsborgerskap. Dette blant annet for at han mener at menneskerettighetene har vært kraftig tilsidesatt for innbyggerne i regionen.

Stemningen mellom Kreml og Kiev har lenge vært spent og det gjenstår å se hvordan den nyvalgte ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj svarer på Putins utspill.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg