Hjem Nyheter Russland og Nord-Korea inngår strategisk partnerskap

Russland og Nord-Korea inngår strategisk partnerskap

UTENRIKS Russlands president Vladimir Putin er på statsbesøk i Nord-Korea. Tirsdag ble det kjent at landene vil inngå et strategisk partnerskap.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sammen med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ruCC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

I forkant av Russlands president Vladimir Putins statsbesøk til Nord-Korea har Vesten uttrykt bekymring for at de to landene nærmer seg hverandre.

Allerede under et besøk i Russland i fjor uttrykte Nord-Koreas leder Kim Jong-un at han helhjertet støttet Russlands «hellige kamp» mot Vesten. Dette etterfulgte et besøk til Nord-Korea av Russlands utenriksminister Sergei Lavrov , som på den tiden uttrykte at forholdet mellom de to landene har begynt å nå «strategiske nivåer».

Nord-Koreas utenriksminister svarte med å beskrive de to landenes forhold som «det uovervinnelige båndet mellom våpenbrødre».

Mandag sa Pentagon-talsmann John Kirby at utviklingen er bekymringsfull for Washington.

– Det som bekymrer oss er ikke selve besøket. Det som bekymrer oss er det dypere forholdet mellom disse to landene, sier Kirby.

Nå skriver RT at Russland og Nord-Korea vil inngå et strategisk partnerskap under Putins statsbesøk. I en uttalelse fra Kreml, som siteres, kan man lese: «forslaget fra det russiske utenriksdepartementet om å undertegne en omfattende strategisk partnerskapsavtale mellom Russland og Den demokratiske folkerepublikken Korea».

Putins utenrikspolitiske rådgiver Jurij Usjakov har også sagt at avtalen vil være omfattende, samt også erstatte alle tidligere avtaler inngått mellom landene siden sovjettiden.

– Avtalen kommer ikke til å være konfrontativ eller rettet mot noe land, men vil arbeide for å garantere en bredere sikkerhet i den nordøstasiatiske regionen, sa Usjakov på mandag.