Hjem Nyheter Russland tiltaler de første under ny LHBTQP-lov

Russland tiltaler de første under ny LHBTQP-lov

LHBTQP To transvestitt-influensere har nå blitt de første til å bli tiltalt under den nye, reviderte russiske loven mot LHBTQP-propaganda rettet mot barn.

Prideflagg med forbudstegn.
Foto: CC Public Domain

De første tiltalene under den nye, reviderte russiske loven mot LHBTQP-propaganda rettet mot barn er nå tatt ut. Det er to «prominente» influensere, med millioner av følgere, som blir etterforsket. Det er nettopp deres påvirkningskraft gjennom sosiale medier, med barn og unge som målgruppe og brukere, som gjør at de blir tiltalt.

De tiltalte er transvestitten Dasha Koreika (Maxim Matveev) og Hilmi Forks, to innflytelsesrike influensere blant barn og unge, som har opp i mot én million følgere på noen av sine plattformer i sosiale medier. Tiltalen gjelder spredning av LHBTQP- og kjønnsdysfori-propaganda, umoralsk oppførsel og for å ha krenket de troendes følelser. Den 13. januar ble en administrativ og formell tiltale tatt ut under den nå mye omtalte Artikkel 6.21, «Propaganda», i russisk straffelov, som regulerer ukonvensjonelle seksuelle relasjoner og (eller) preferanser (herunder pedofili), i tillegg til spørsmål rundt kjønnsskifte.

Det var i november i fjor at en revidering av loven mot spredning av LGBTQP-propaganda ble implementert i Russland, som hadde overordnet prinsipp «å beskytte tradisjonelle verdier». Her ble det også vedtatt at straffen kunne innebære en bot på opp i mot 6 600 dollar for enkeltpersoner, og 66 000 dollar for bedrifter og organisasjoner. Loven gjelder innen media, internett, litteratur og kino, et forslag om at loven også skulle inkludere propaganda i spill ble stemt ned. Statsdumaens leder, Vyacheslav Volodin, uttalte da at «vi må gjøre vårt ytterste for å beskytte våre barn og de som ønsker å leve et normalt liv. Alt annet er synd, sodomi, mørke, og vårt land skal bekjempe dette».

En tiltale mot de to for spredning av propaganda for narkotika ble frafalt.

Deres kanaler på sosiale medier vil også nå bli stengt, og man skal ikke kunne se innholdet på disse.

Transvestitten Dasha Koreika og Hilmi Forks. Skjermbilde fra Twitter