Hjem Nyheter Norden Russland: USA planlegger massiv propagandakampanje i Norden

Russland: USA planlegger massiv propagandakampanje i Norden

NORDEN Den russiske sikkerhetstjenesten SVR hevder at USA planlegger en propagandakampanje rettet mot Sverige og Finland for å skape frykt i befolkningen. Kampanjen skal handle om at Russland ønsker å angripe landene militært.

Øverstkommanderende, Micael Bydén.
Foto: Jopparn, (CC BY-SA 4.0).

På torsdag publiserte Russlands yttre etterretningstjeneste (SVR) en pressemelding som advarte om en amerikansk «propagandakampanje» rettet mot Sverige og Finland.

Planen sammenlignes med den såkalte McCarthyismen på 1940- og 1950-tallet i USA, som var en kampanje for å skape frykt for kommunismen og Sovjetunionen.

Ifølge SVR er dette en del av det amerikanske utenriksdepartementets bredere mål om å vende «hele det internasjonale samfunnet» mot Russland. De hevder at et stort antall videoer snart vil dukke opp på sosiale medier som skal demonstrere «alvoret i den russiske trusselen» og skape «generell frykt» for «Moskvas territorielle appetitt», ifølge pressemeldingen sitert av RT.

Videre hevder SVR at kampanjen skal fremstå som en «åndelig impuls» fra en rekke uavhengige eksperter og journalister. Etter dette er planen ifølge SVR at høytstående politikere og embetsmenn i Sverige og Finland skal «begynne å kaste seg ut av vinduene og rope ‘russerne kommer, russerne kommer! De er overalt’».

To som spesifikt nevnes ved navn som sentrale aktører i kampanjen er Sveriges øverstkommanderende Micael Bydén og Finlands president Alexander Stubb.

Spionorganisasjonen skriver også at den svenske og finske eliten «som flinke elever» har blitt opplært til å gjenta «anti-russiske mantraer fra sine amerikanske herrer uten å nøle».