Hjem Nyheter Russland utvider lov mot homopropaganda

Russland utvider lov mot homopropaganda

RUSSLAND Det russiske parlamentets underhus har godkjent en lovendring som forbyr spredning av homofil propaganda. Loven må nå bare godkjennes av overhuset og president Putin for å tre i kraft.

Foto: CC Public Domain

Siden 2013 har det vært forbudt i Russland å spre propaganda om seksuelt avvikende legninger til mindreårige. Men nå har Statsdumaen, underhuset i det russiske parlamentet, stemt gjennom en endring som gjør det forbudt å prise eller fremme homofili i det hele tatt, skriver CNN. Forslaget har sterk politisk støtte i landet og avstemningen skal ha vært enstemmig.

– Lovforslaget vårt er ikke sensur. Alt vi sier er at propaganda, med andre ord positiv promotering, glorifisering, å si at det [homoseksualitet] er normalt eller enda bedre enn tradisjonelle forhold, bør forbys, sa Duma-medlem Alexander Khinshtein, som er initiativtaker til lovforslaget.

Ifølge lovforslaget kan alle som sprer «propaganda for utradisjonelle forhold» bli bøtelagt med inntil 400 000 russiske rubel (tilsvarer omtrent 67 450 norske kroner). Organisasjoner som bryter loven kan ilegges bøter på opptil 5 millioner rubler, som tilsvarer 843 000 kroner.

Det foreslås også at utenlandske statsborgere skal straffes med 15 dagers fengsel og utvisning dersom de bryter loven.

Lovforslaget må nå godkjennes av overhuset i parlamentet, føderasjonsrådet, og deretter president Vladimir Putin. Den russiske presidenten er imidlertid en frittalende motstander av homolobbyen og talte imot den forrige uke under Valdai Discussion Club.

– I Vesten kan du gjøre hva du vil med homoparader, men de skal ikke prøve å diktere de samme reglene for Russland, sa Putin.

Til og med fjorårets utgave av Valdai Discussion Club var viet noen angrep på dekadansen og homolobbyen i Vesten fra Putin, som beskrev det som foregår som «monstrøst».

– Som når barn fra tidlig alder blir lært opp at en gutt lett kan bli jente og omvendt. Faktisk indoktrinerer det dem til de antatte valgene som burde være tilgjengelige for alle, samtidig som det fjerner foreldre fra ligningen og tvinger barn til å ta avgjørelser på egenhånd som kan ødelegge livene deres, sa Putin.