Hjem Nyheter Russland: «Vi kan løse Europas energikrise»

Russland: «Vi kan løse Europas energikrise»

ENERGIKRISEN Europeiske borgere behøver ikke gå en ny vinter i møte med gale energiregninger, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov. Ifølge Peskov er Russland villig til å gi Europa den energien som trengs for å løse krisen.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov.
Foto: Kremlin.ruCC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Etter sanksjonene mot Russland, som inkluderer at EU forbyr seg selv å importere olje fra Russland og andre brutte handelsavtaler med Russland, står Europa overfor det mange beskriver som en ødeleggende energikrise.

En gasspumpe for Nord Stream-gassrørledningen har også satt seg fast i Canada på grunn av sanksjonene, der den var på reparasjon. Noe som Russland har oppgitt som årsak til at man foreløpig ikke klarer å levere mer enn 60 prosent av gassen som Tyskland har bestilt.

EU-ledere har imidlertid anklaget Russland for å «politisere» energihandel, selv om de selv har innført sanksjoner mot den russiske energisektoren. Dette slår imidlertid Moskva helt ifra seg.

– Vi avviser fullstendig enhver antydning eller direkte uttalelse om at Russland bruker gass eller olje som et våpen for politisk utpressing. Det er ikke slik det er. Russland oppfyller konsekvent alle sine forpliktelser, og Russland er fortsatt i stand til å garantere Europas fullstendige energisikkerhet. Russland kan garantere at skattebetalere i europeiske land ikke får de avsporede strøm- og varmeregningene de får nå, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til journalister i Moskva denne uken.

I mange EU-land pågår det for tiden et febrilsk arbeid for å løse det stadig mer akutte energispørsmålet foran den kommende vinteren. Noen land har sagt at de vil gå tilbake til kullkraft, mens Tyskland også appellerer til Canada om å returnere gasspumpen til Russland slik at de kan få sin russiske gassleveranse.

Allerede i forrige måned implementerte den tyske regjeringen en «energikriseplan». Man har håpet å kunne erstatte russisk gass med flytende naturgass fra blant annet USA, men har vært nødt til å innse at det ikke vil fungere. Landet risikerer nå betydelig gassmangel denne vinteren, som truer med å kollapse store deler av tysk industri.

Samtidig kollapser Tysklands handelsbalanse og i mai ble det for første gang siden Tysklands ble forent i 1991 oppnådd et handelsunderskudd på én milliard euro. Tyskland, ofte beskrevet som den siste vesteuropeiske industristaten, er dermed i ferd med å bli et land som importerer mer enn det eksporterer.