Hjem Nyheter Russland vil bevæpne USAs fiender

Russland vil bevæpne USAs fiender

RUSSLAND Som svar på den amerikanske bevæpningen av Ukraina, har Russland til hensikt å bevæpne USAs fiender. Våpen kan deles ut til alle som «anser Yankeeland og Co som sin fiende».

Sergej Sjojgu, Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev. Foto: premier.gov.ruCC BY 4.0.

De siste ukene har flere NATO-land oppdatert sine retningslinjer for hvordan Ukraina kan bruke donerte våpen. Tidligere ble det innført regler som begrenset bruken av NATO-våpen på områder som Russland har okkupert av Ukraina.

Selv om det fortsatt er uklart om Kyiv kan komme til å bruke vestlige langtrekkende våpen, har Washington godkjent bruken av rakettartillerisystemet HIMARS mot for eksempel Belgorod-regionen. Dette fordi russerne har satt i gang en offensiv mot Kharkiv derfra. Denne uken klarte de også å slå ut et russisk luftvernbatteri nær Belgorod ved hjelp av HIMARS, angivelig under oppsyn av en høytstående NATO-general.

Samtidig har Russlands president Vladimir Putin flagget at Russland vil slå tilbake militært mot de landene som tillater og hjelper ukrainerne med å bruke NATO-våpen mot russisk territorium. Når det gjelder langtrekkende våpen, har Putin sagt at Moskva forbeholder seg retten til å angripe NATO-mål, inkludert på NATO-territorium, som svar. Dette fordi det ifølge Putin er NATO som bidrar med etterretning og målinformasjon for bruken av slike våpen.

Presidenten har også vurdert å ta «asymmetrisk» hevn over Vesten ved å bevæpne dens fiender og hjelpe dem med å angripe vestlige interesser i «følsomme regioner» rundt om i verden. Det har ikke vært klart hvem av Vestens fiender det er, men Nord-Korea, Iran og til og med houthiene i Jemen har blitt nevnt som alternativer.

– Hvis noen tror det er mulig å levere slike våpen til krigssonen for å slå til på vårt territorium, hvorfor skal vi ikke kunne levere lignende våpen til regionene i verden der de vil bli brukt mot følsomme mål for disse landene? sa Putin under St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) onsdag.

Kan skje der «Yankeeland & Co» har sine interesser

Forslaget har nå blitt kommentert av den russiske toppolitikeren og ekspresidenten Dmitrij Medvedev , som skriver på X at det er en «ganske betydelig endring» i Russlands utenrikspolitikk. Ifølge Medvedev har Vesten laget en regel som sier at de kan forsyne Ukraina med alle slags våpen for å ødelegge Russland, mens ingen har lov til å gi Russland noen form for hjelp i det hele tatt.

«Nå vil USA og dets allierte oppleve direkte bruk av russiske våpen av tredjeparter, disse personene eller regionene har bevisst blitt etterlatt unevnt, men det kan være hvem som helst som anser Yankeeland og Co som sin fiende, uavhengig av deres politiske synspunkter og internasjonale anerkjennelse,» skriver Medvedev.