Hjem Historie Dagens historiske SA-mannen Ludwig Decker faller

SA-mannen Ludwig Decker faller

HISTORIE Den 10. juli 1932 ble den 18 år gamle smedlærlingen og SA-mannen Ludwig Decker myrdet av kommunister.

640px-Ludwig_Decker-Liste_der_Blutzeugen

Året er 1932. Nasjonalsosialistene i Tyskland er på fremmarsj på alle fronter og nærmer seg maktovertagelsen. Landets kommunister besvarer dette med rød terror som krever mange offer dette året. Det også denne dagen. I den lille byen Beverung i Nordrhein-Westfalen holder SA denne dagen en marsj. Med dem er Ludwig Decker. Han er smedlærling og bare 18 år.

Ludwig Decker.
Ludwig Decker.

Drapet på Ludwig Decker startet med at en fire ganger større samling kommunister angriper demonstrasjonstoget. Andre SA-kamerater løper frem for å bistå SA-gruppen som først blir angrepet. Blant dem som løper frem er Ludwig Decker. Vilt slagsmål bryter ut, men SA overtar initiativet og kommunistene omringes. De omringede kommunistene forsøker nå å flykte fra stedet og åpner ild mot nasjonalsosialistene. Under kampen rammes Decker av et knivstikk i låret. Kommunistene nøyer seg imidlertid ikke med å ha satt denne tyske ungdommen og arbeideren i livsfare, men kaster også en skur av steiner mot SA-kameratene som løper frem for å stoppe blødningen. Da politiet skyter et varselsskudd flykter kommunistene fra stedet, men Deckers liv står nå ikke til å redde. Decker blør ihjel på vei til sykehuset.

Ludwig Deckers mor ved sin sønns grav.
Ludwig Deckers mor ved sin sønns grav.

Ludwig Deckers minne skjendes tre dager senere da kommunister angriper SAs gravferd med steinkasting.

Morderen Fritz Dietrich dømmes til fem års fengsel. Han skal senere ha havnet i konsentrasjonsleiren Oranienburg og dødd under uklare omstendigheter i 1940.

Den falne selv blir en martyr for nasjonalsosialismen og det tyske folket. Stormavdelingen som Ludwig Decker tilhørte, 10/136, fikk navnet «Decker» og arkitekten Hermann Bartels, som er kjent for å blant annet ha utformet SS-borgen Wevelsburg, utformet et minnesmonument over Decker som dog virker å ha blitt ødelagt etter krigen. Decker fikk også en gate oppkalt etter seg, Ludwig-Decker-straße, men den som så mange andre gater som ble oppkalt etter falne nasjonalsosialistiske frihetskjemper har fått nytt navn etter krigen. For å skjende minnet ytterligere er gaten i dag oppkalt etter en jødisk-amerikansk forretningsmann, Morris (Moses) Meyerfeld.

I dag minnes vi Ludwig Decker, frihetskjempe og martyr for det tyske folket.