Hjem Nyheter Salvini om Stoltenberg: «En veldig farlig mann»

Salvini om Stoltenberg: «En veldig farlig mann»

EUROPA NATO-medlemmet Italia har gradvis tonet ned sin retorikk om Russland og Ukraina. Nylig erklærte også landets visestatsminister Matteo Salvini at NATO-sjef Jens Stoltenberg «ikke kan snakke for italienerne».

Italiens visepremiere Matteo Salvini.
Foto: EU-parlamentet (CC BY-NC-ND 2.0)

I sin tid som Italias innenriksminister fra 2018 til 2019 ble Matheo Salvini en av landets mest populære politikere, som jobbet hardt mot masseinnvandring og EUs overstatlighet. Siden 2022 har Salvini vært Giorgia Melonis visestatsminister, ettersom hans parti Lega er en del av hennes regjering.

Under et NATO-møte i Bulgaria mandag kommenterte Salvini det siste trekket fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, som uttrykte at NATO-land bør tillate Kyiv å bruke sine våpen til angrep dypt inne i Russland. Dette til tross for at Moskva sa at de ville se på dette som en krigserklæring.

Trekket kom etter at USAs utenriksminister Anthony Blinken offentlig opphevet det tidligere amerikanske forbudet for ukrainere til å bruke amerikanske langdistansevåpen til det formålet.

Salvini avviste Stoltenbergs trekk som «farlig og hensynsløst».

– Denne mannen er farlig fordi han snakker om en tredje verdenskrig, om vestlige våpen som er i stand til å slå til og drepe inne i Russland, som for meg synes å være veldig, veldig farlig og hensynsløs, sa Salvini.

Videre uttalte Salvini at Stoltenberg «ikke kan snakke for det italienske folket» og at våpnene Italia har sendt til Ukraina bare kan brukes til forsvar på ukrainsk territorium.

– NATO kan ikke tvinge oss til å drepe i Russland mer enn noen kan tvinge oss til å sende italienske soldater for å kjempe og dø i Ukraina, forklarte Salvini.