Hjem Nyheter Norden Säpo har pågrepet mistenkt spion for Russland

Säpo har pågrepet mistenkt spion for Russland

0

SVERIGE Tirsdag kveld pågrep det svenske sikkerhetspolitiet en mann som arbeider i «svensk høyteknologisk industri», mistenkt for ulovlig etterretningsvirksomhet mot Sverige. I følge Säpo kan mannen ha blitt vervet av en russisk etterretningsoffiser med hensikt på spionere på Russlands vegne.

Säpo arbeider på høygir og skal på tirsdag ha arrestert en russisk agent.

Det var under et møte i Stockholm sentrum tirsdag kveld som det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i samarbeid med politiet pågrep og senere arresterte en mann som nå er mistenkt for ulovlig etterretningsvirksomhet mot Sverige.

I en pressemelding skriver Säpo at mannen arbeider i svensk høyteknologisk industri, hvor han har tilgang til informasjon som man vet kan være av interesse for fremmede makter.

Säpo skriver videre at arrestasjonen kommer etter intensiv etterretnings- og etterforskningsarbeid, samt at de mistenker at den kriminelle virksomheten har pågått siden i hvert fall 2017.

«Ble vervet av russisk etterretningsoffiser»

Det er også Russland som Säpo mistenker at mannen har gitt informasjon til.

– Det handler om en person som mistenkes for å ha blitt vervet som agent av en russisk etterretningsoffiser som har arbeidet under diplomatisk dekke i Sverige, sier Daniel Stenling, enhetsjef for kontraspionasje hos sikkerhetspolitiet.

Säpo virker også bekymret over utviklingen og mener at interessen for å spionere på akkurat Sverige er større enn på mange år.

– Trusselen mot Sverige er mer omfattende enn på flere år, og den tekniske utviklingen har gjort at statlige aktørers kyberinnsamling har blitt mer avansert. Samtidig pågår også den tradisjonelle personbaserte innsamlingen, at man verver agenter. Kombinasjonen gir både bredde og dyp i statlige aktørers innsamling av hemmelig informasjon, sier Daniel Stenling.

Da konferansen «Folk og Forsvar» ble holdt i januar pekte også selveste Säposjefen Klaus Friberg ut Russland som en av de største truslene mot Sverige.

– Jeg mener at det er viktig å understreke at for eksempel Russlands hensikt ikke er å føre krig med Sverige. Deres hensikt er å påvirke og destabilisere, uten at Sverige når toppen av økt krigsberedskap, sa han.

På mandag fremkom det at Säpo også etterforsker et titall personer rundt en marineoffiser som allerede i 2017 ble tvunget bort fra det svenske forsvaret etter at det ble rettet mistanker mot ham om at han ulovlig skal ha kopiert sikkerhetsklassifisert materiale.

I begge sakene er Säpo som vanlig hemmelighetsfulle, men til Aftonbladet hevder aktor Mats Ljungqvist ved Riksenheten för säkerhetsmål at tirsdagens arrestasjon ikke har noen kobling til saken om marineoffiseren.

– Til dags dato finnes det absolutt ingen kobling mellom disse sakene og jeg skulle bli veldig overrasket hvis de hang sammen, sier han.

I følge opplysninger til Expressen skal ytterligere en mann ha blitt frihetsberøvet i forbindelse med tirsdagens pågripelse, men han ble satt fri etter å ha hevdet russisk diplomatisk immunitet.

Disse opplysningene vil dog aktor Mats Ljungqvist ikke kommentere.

Senest fredag må påtalemyndigheten ta stilling til om den mistenkte russiske agenten skal varetektsfengsles eller ikke.