Hjem Nyheter Norden Säpo-sjefen synes at Motstandsbevegelsens «skremselskapital» er «litt for høy»

Säpo-sjefen synes at Motstandsbevegelsens «skremselskapital» er «litt for høy»

SVERIGE Säpo-sjefen Klas Friberg og jødiske DN advarer mot «høyreekstrem vold». Samtidig innrømmer de at trusselen egentlig kommer fra såkalt islamisme.

Säpo-sjefen Klas Friberg på Almedalsuken. Foto: Nordfront.

I et intervju med Säpo-sjefen Klas Friberg i Dagens Nyheter innleder avisen med å hetse mot Den nordiske motstandsbevegelsen. «Flere organisasjoner har avstått fra å besøke politikeruken i år på grunn av nazistene», skriver den jødiske avisen.

Friberg mener også at problemet med Den nordiske motstandsbevegelsen er organisasjonens «skremselskapital». Akkurat hva han mener er noe uklart, men eventuelt kan det handle om jødisk-eide avisers overskrifter som «Säpo-sjefen advarer mot høyreekstrem vold» fulgt av påstander om at Den nordiske motstandsbevegelsen har skyld for at flere organisasjoner ikke deltar på Almedalsuken.

Säpo-sjefen mener dessuten at den såkalte skremselskapitalen er «litt for høy» og at faren med å delta på samme politikeruke som Motstandsbevegelsen er overdrevet.

– Det gjør at veldig mange mennesker blir redde for dem og det har jeg full respekt for. Men de lever veldig mye på sin skremselskapital. De når sine mål ved å få mennesker til å kanskje ikke reise hit [til Almedalen, red. anm.] eller kanskje ikke fullstendig kunne uttrykke sine oppfatninger.

Akkurat hvordan Den nordiske motstandsbevegelsen har fått folk til å ikke reise til Almedalen eller hvorfor dette skulle være et mål for organisasjonen forklarer han dog ikke. Derimot avslører Friberg at det ikke er noen organisasjon, men enkeltindivider, som egentlig står for trusselen om «høyreekstrem vold».

– Christchurch der, uten å gå i detaljer om gjerningsmannen, et individ som antageligvis ikke har vært organisert i noe tilsvarende hvit makt-miljø, har blitt dratt inn i denne radikalnasjonalistiske ideologien og mente at han kunne ta loven i egne hender og for å påvirke samfunnet begå de fryktelig forbrytelsene som han gjorde. Det er den typen risker vi ser.

På spørsmål om noe liknende Christchurch skulle kunne hende i Sverige svarer Friberg:

– Ja, men at personer skulle kunne radikaliseres raskt og ta loven i egne hender finnes det en potensiell risiko for i alle vestens land.

Når det kommer til terrorhandlinger er det dog det såkalte islamistmiljøet som står for den fremste trusselen, konstaterer DN og Friberg. Men det finnes også en «langsiktig etterretningstrussel», ifølge Friberg.

– Jeg vil ikke vurdere hvilken som er størst. Det som ligger nærmest og som vi prater mest om er terrortrusselnivået og terrormiljøet vi har i Sverige. Det andre er etterretningstrusselen hvor statlige aktører retter oppmerksomhet mot oss og mot virksomhet som bedrives i Sverige. Det er viktig å fremholde etterretningstrusselen. Men etterretningstrusselen er langsiktig, det er vedvarende fra de statlige aktørene som vil kartlegge, stjele og forberede for å kunne forstyrre oss i fremtiden.