Hjem Nyheter Sara Netanyahu siktet for en rekke forbrytelser

Sara Netanyahu siktet for en rekke forbrytelser

ISRAEL Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lenge vært i søkelyset for korrupsjon. Nå er også hans kone siktet for en rekke forbrytelser.

Sara Netanyahu.

Jødinnen Sara Netanyahu ble torsdag siktet for en rekke forbrytelser, blant annet økonomisk svindel, underslag og misbruk av offentlige midler. Hun er også anklaget for illojalitet i sammenheng med hva som kalles «Prepared Food Affair», der hun anses å ha brukt 96 000 dollar av Israels skattepenger til å bestille hjem måltider tilberedt av stjernekokker, og det selv om Netanyahu-paret allerede hadde en personlig kokk i sitt private hjem, noe de også løy om. Sara Netanyahu skal ha beordret at ansettelsen av en personlig kokk skulle hemmeligholdes. Ifølge den israelske avisen Haaretz var «hun klar over at det å bestille cateringtjenester for husholdningen, som allerede hadde en personlig kokk, brøt mot reglene».

Daværende vise-generalsjef for materielle og operasjonelle ressurser, Ezra Seidoff, påstod at Saras løgner var sanne, og av den grunn er også han blitt siktet i saken.

Sara Netanyahu har systematisk forsøkt å omgå, eller brutt lover, knyttet til statsministerens husholdning, for gjennom svindel å skaffe seg statsfinansiering for en rekke utgifter hun har klart å pådra seg. Dette ifølge påtalen mot henne, som ble åpnet etter at hun skal ha nektet å betale for leveranser og tjenester utført for hennes skyld.

Det er ikke første gangen at fru Netanyahu har havnet i klammeri med rettsvesenet. Hun har lenge vært anklaget for å ha behandlet mennesker, det inkludert andre jøder, svært krenkende. Hun lever også svært ekstravagant og har ofte blitt kritisert for at hennes luksuriøse levemåte betales av staten. I 2016 ble hun dømt til å betale en mann 42 000 dollar i skadeerstatning etter å ha mishandlet ham. En rekke av hennes medarbeidere har også anklaget henne for krenkende behandling, noe hun selv har avfeiet som løgn.

Den maksimale straffen for hennes forbrytelser er fem år i fengsel, i henhold til israelsk lov. Det er ennå ikke utnevnt dato for rettsforhandlinger.

Hennes ektemann, statsminister Benjamin Netanyahu, er også gjenstand for flere politietterforskninger vedrørende korrupsjon. Han benekter dog at han skal ha gjort noe som helst galt i alle de punktene han foreløpig står mistenkt for. Han avfeier også all kritikk rettet mot ham og hans kone som en «heksejakt» hvilket massemedia er skyldige i. Men samtidig står han også mistenkt for å ha gitt redaktøren av avisen Yediot Ahronot, jøden Arnon Moses, særskilte fordeler dersom Moses skrev positivt om familien Netanyahu i avisen.

Les også:
Israels riksadvokat har beordret etterforskning av Benjamin Netanyahu
Israelsk politiker: – Jøder er en overlegen rase
Netanyahu løy for å starte krig mot Iran
Israelsk general bekrefter at de har ordre om å drepe barn
Israel og FN enige om deportasjon av afrikanske innvandrere til Europa
Israel gransker rasetilhørighet og svartelister ikke-jøder
Krig for Israel fører masseinnvandring til Europa