Hjem Nyheter Saudi-Arabia ønsker å prise olje i kinesiske yuan: «Ville bryte dominansen til...

Saudi-Arabia ønsker å prise olje i kinesiske yuan: «Ville bryte dominansen til den amerikanske dollaren»

0

UKRAINA Midt i Ukrainakonflikten ønsker Saudi-Arabia å utvide samarbeidet med Kina, noe som beskrives som en trussel mot USA og den amerikanske petrodollaren.

Samtidig som Ukrainakonflikten pågår har Saudi-Arabia nå samtaler med Kina om at prissetting av oljeeksporten delvis skal forekomme i den kinesiske valutaen yuan. Dette skriver Wall Street Journal.

Eksperter som Wall Street Journal har snakket med beskrev det hele som «et grep som vil senke den amerikanske dollarens dominans av det globale petroleumsmarkedet og markerer ytterligere et skifte i verdens ledende råoljeeksport til Asia».

Kina kjøper mer enn 25 prosent av oljen som Saudi-Arabia eksporterer. Prises dette i yuan vil det samtidig styrke den kinesiske valutaen kraftig, skriver Wall Street Journal.

Avisen opplyser videre at Saudi-Arabia har hatt løse samtaler med Kina om prissetting i seks år, men at de nå har aktive samtaler om å gå over til kinesisk valuta. I løpet av denne tiden har Kina knyttet sterkere bånd til Saudi-Arabia og blant annet bidratt til å ruste opp landet militært.

En av anledningene til Saudi-Arabias trekk er at de er misfornøyd med at Biden-administrasjonen ikke lyktes i å komme til enighet om Irans atomkraftavtale. Etter flere år med samtaler har avtalen den seneste tiden blitt beskrevet som nær en løsning, men nylig strandet forhandlingene da USA ikke ønsket å imøtekomme kravet fra Russland, som er en av flere forhandlingspartnere, om å lette på amerikanske sanksjoner mot landet.

Andre ting Saudi-Arabia er misfornøyd med er at USA ikke ønsket å støtte Saudi-Arabia i Jemen-konflikten og at USA forlot Afghanistan. I tillegg sies Kina å tilby en mer lukrativ avtale.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg