Hjem Nyheter Europa SBU gjennomførte ransakelse mot Ihor Kolomojskyi

SBU gjennomførte ransakelse mot Ihor Kolomojskyi

0

UKRAINA Den korrupte jødiske superoligarken Ihor Kolomoiskyi etterforskes av ukrainsk etterretningstjeneste for øko-kriminalitet.

Ihor Kolomojskyi
Foto: ГОРЯЧИЕ НОВОСТИ. HOT NEWS
Ihor Kolomojskyi
Foto: ГОРЯЧИЕ НОВОСТИ. HOT NEWS (CC BY 3.0)

Den jødiske israel-kypriotiske oligarken Ihor Kolomoiskyi (59) har tidligere vært en viktig makthaver i Ukraina, og er skrevet om hos Nordfront. Etter kommunismens fall klarte han, i likhet med de andre oligarkene, å tjene på Sovjetunionens kollaps da statlige eiendeler ble privatisert og handel med Vesten ble åpnet.

Kolomoiskyi har blant annet eid landets største bank, samt flere viktige industrier og flyselskaper. Til tross for sitt jødiske opphav og israelske statsborgerskap så skal Kolomoisky ifølge Reuters ha bidratt til å finansiere den nasjonalistiske Azov-bataljonen etter det vestlig støttede statskuppet i 2014.

Samtidig skal Kolomoiskyi ha hatt en viktig rolle i med-jøden Volodymyr Zelenskyi sin vei til presidentskapet i Ukraina. Dette ettersom Kolomoiskyi eide medieselskaper som først fremhevet og ansatte Zelenskyj da han jobbet som skuespiller og komiker, og senere støttet ham i hans presidentvalgkamp.

Tidligere har Kolomoiskyi blitt ansett som Ukrainas rikeste mann og en av de absolutt mektigste personene i landet. Flere av selskapene hans har imidlertid kollapset eller blitt nasjonalisert, og forretningspraksisen hans anses som så korrupt og uetisk at til og med The New York Times siterte en ukrainsk professor som beskrev oligarken som en «blodigle» som suger blodet ut av Ukraina og fører det over på utenlandske bankkontoer.

Onsdag meldte også Reuters at den ukrainske etterretningstjenesten, SBU, hadde ransaket hjemmet til Kolomoiskyi. Reuters skriver at ukrainske medier opplyser at raidet ble utført som en del av en etterforskning av underslag av oljeprodukter og at oligarken er mistenkt for å ha unngått å betale toll.

Allerede i 2021 innførte USA sanksjoner mot Kolomoiskyi på grunn av hans «engasjement i omfattende korrupsjon». Mange ser også på raidet mot Kolomoiskyi som en ukrainsk innrømmelse til landets allierte i Vesten, ettersom Vesten mener at den svært åpne korrupsjonen i Ukraina ser dårlig ut.

I tillegg til raidet på Kolomoiskyi har det vært andre utrensninger av eliten i Ukraina den siste tiden. Svenske nettsiden Morgonposten oppsummerer de nylige hendelsene:

– Politiet raidet også skattekontoret i Kiev og høytstående ledere har fått sparken, ifølge innenriksminister David Arakhamia.

– I forrige uke ble rundt et dusin seniorledere i forsvarsbyrået avskjediget og en topprådgiver for Zelenskyi trakk seg. […]

– Forsvarsdepartementet kunngjorde forrige uke at viseminister Vyacheslav Shapovalov trakk seg. Han jobbet innen logistikk for hæren og ble anklaget for å selge kontrakter for mat til to til tre ganger markedsverdien.

Zelenskyis rådgiver som Morgonposten skriver om er Oleksij Arestowytsch. Han ble tvunget til å gå av forrige måned etter at han hevdet at en russisk rakett som ødela et høyhus og forårsaket sivile dødsfall var blitt truffet av ukrainsk luftvern, noe som forårsaket en skandale i den ukrainske leiren da de ikke ønsket å komplisere spørsmålet om skylden, og helt og holdent legge ansvaret på Russlands for ulykken.

Da Ukraina, som tidligere har lukket øynene for korrupsjon nå har begynt å ta tak i det midt i krigen så har noen observatører spekulert i om de nåværende utrenskningene egentlig handler mer om interne maktkamper og skiftende meninger om hvordan krigen med Russland bør bli håndtert.

Opprinnelig publisert av Nordfront.se.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg