Hjem Artikler Seier eller vold: Historien til AWB

Seier eller vold: Historien til AWB

BOKOMTALE Adrian Jacobsen anmelder Arthur Kemps bok om separatistorganisasjonen AWB i Sør-Afrika og dens nå avdøde leder Eugène Terre’Blanche.

awb2

Boken er skrevet av den tidligere sørafrikanske journalisten Arthur Kemp som senere kom til å flykte til Storbritannia etter Apartheidregimets fall. Der ble han blant annet involvert i det britiske nasjonalistpartiet BNP og skrev en rekke bøker om den hvite rases historie.

Kemp, som selv er nasjonalist, gir et svært detaljert og usminket bilde av Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) og dens leder Eugène Terre’Blanche. Ingen organisasjon eller menneske er perfekt, og boken skildrer på en svært objektiv måte både store øyeblikk og seire i tillegg til utfordringer og feil som ble gjort av organisasjonen fra dens grunnleggelse i 1973. Et eksempel på det siste er en medieskapt skandale som rammet Terre’Blanche personlig og som førte til at organisasjonen nesten ble oppløst på slutten av 1980-tallet.

Boken, som er en kronologisk fortelling om historien til AWB, dekker også de viktigste hendelsene i sørafrikansk politikk helt frem til, så vel som etter, den forræderske politiske eliten i 1994 gav etter for internasjonalt press og overlot styringen av landet til den svarte befolkningen og deres (((kommunistiske))) ledere.

I boken får vi et unikt innblikk på innsiden av AWB og deres kamp mot det kommunistiske partiet African National Congress (ANC), ledet av terroristen Nelson Mandela, og kampen mot det høyre-konservative apartheidregimet, som i motsetning til hva som har blitt beskrevet i historiebøkene på langt nær jobbet for hvite sørafrikaneres interesser og kjempet en aktiv kamp mot grupper som AWB som ønsket å grunnlegge et hjemland for Boere (hvite sørafrikanere av europeisk herkomst).

Historien om Sør-Afrika og AWB er noe som burde interessere og studeres nøye av enhver nasjonalist, da den forteller oss mye om hvilke utfordringer og hva slags fremtid vi kan forvente oss i det multikulturelle Norden.

«Victory Or Violence – The Story of the AWB of South Africa» kom opprinnelig ut på begynnelsen av 1990-tallet, men har senere blitt utgitt i oppdaterte utgaver. Den siste utgaven fra 2012 inneholder blant annet detaljer rundt drapet på Terre’Blanche.

Boken kan kjøpes i vår nettbutikk.