Hjem Nyheter Seks kandidater godkjent for Irans presidentvalg

Seks kandidater godkjent for Irans presidentvalg

IRAN 80 personer hadde uttrykt sin interesse for å stille til sommerens iranske presidentvalg. Nå har Vokterrådet kunngjort hvilke kandidater som er godkjent.

Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei. Foto: Khamenei.ir, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

Det var i mai at Iran ble tvunget til å utlyse et ekstraordinært presidentvalg, etter at president Ebrahim Raisi og andre myndighetspersoner døde i en helikopterulykke. 80 personer, inkludert fire kvinner, kom for å melde sin interesse for å delta som kandidater i valget.

Nå har det iranske Vokterrådet, som ledes av landets øverste leder Ali Khamenei, kunngjort hvilke kandidater som er godkjent til å stille. Favorittkandidaten er Mohammad Bagher Ghalibaf, leder av Irans parlament og med bakgrunn fra Revolusjonsgarden. Bare en av kandidatene, Masoud Pezeshkian, tilhører den reformistiske fraksjonen.

En kandidat som ikke ble godkjent er den kontroversielle eks-presidenten Mahmoud Ahmadinejad, som i 2006 organiserte «International Conference to Review the Global Vision of the Holocaust» i Teheran, der blant andre David Duke og Radio Islams Ahmed Rami deltok.

Valget vil bli avholdt 28. juni, og når Iran har fått en ny president, vil han danne en ny regjering med godkjenning fra Vokterrådet.