Hjem Artikler Selvforsørgelse i Norden: Sopp

Selvforsørgelse i Norden: Sopp

SELVFORSØRGELSE Skribent Arjuna skriver i sin spalte om selvforsørgelse i Norden om hvordan man kan dyrke sopp hjemme.

I forlengelsen av det foregående innspillet vedrørende selvhusholdning og det å dyrke mye av sin mat hjemme, vil jeg her gjøre oppmerksom på en annen vare som tilfredsstiller kriteriene om at forholdstallene mellom investering/innsats/næringsinnhold/utbytte skal være størst mulig til de to sistnevntes fordel. Dette er sopp. Næringsinnholdet i sopp er ikke av det høyeste, men de inneholder vitamin B, kalium, sink, jern, selen, fiber og viktige antioksidanter i ulik mengde. Dessuten er forholdstallet mellom investering/innsats/utbytte såpass høy til sistnevntes fordel at det alene forsvarer en omtale. Dette sammen med at sopp absorberer radioaktivitet lett og dermed gjør soppsanking ute i naturen litt mindre attraktivt, gjør hjemmedyrking til et godt alternativ. Soppdyrking er heller ikke videre utbredt i Norge, og dette faktumet gjør også en belysning av temaet aktuelt.

Det finnes mange instruksjonsvideoer og artikler vedrørende emnet, og fremgangsmåtene er mange. Jeg vil derfor ikke gjøre annet enn å henstille til å søke frem denne informasjonen selv, for så å prøve. Det du trenger er: sporer (tilsvarende frø i grønnsaksdyrking), dyrkingsmateriale og en dyrkingsbeholder. God hygiene hører også med (du vil kun dyrke én type sopp, matsopp, ikke med et vedheng av andre typer mer eller mindre forurensende sopp). I teorien kan man dyrke tonnevis av sopp kun med hjelpemidler man allerede har i en husholdning. Mest basis fremgangsmåte er: sjampinjonger (eller en annen type matsopp, som østerssopp), kaffegrut, kalk, papp eller flis/spon, grønnsåpe og en plastpose. Det finnes også mengder av nettbutikker hvor man kan kjøpe artikler til deler av prosessen, eller komplette startpakker.

Avatar photo
Småbruker med bredt interessefelt. Skriver ofte tekster som griper over flere nivåer, siden det er realiteten vi er konfrontert med, men med uttalt intensjon om at noe skal være tilgjengelig for alle.