Hjem Historie Dagens historiske Senkingen av MS «Goya» – en alliert massakre

Senkingen av MS «Goya» – en alliert massakre

HISTORIE Den 16. april 1945, tre uker før andre verdenskrigs slutt, torpederes det tyske sykehusskipet MS «Goya» av de allierte. Minst 7 000 mennesker dør i massakren.

Sykehusskipet Goya.
Sykehusskipet Goya.

MS «Goya» var et norskbygget flyktningskip som ved andre verdenskrigs slutt ble brukt for å evakuere tyske sivile og soldater. Evakueringsplanen gikk under navnet «Operasjon Hannibal» og handlet om å hjelpe tyskere fra Øst-Preussen, Kurland, og Den polske korridor med å flykte fra den fremrykkende sovjetiske røde armé. På «Goyas» siste ferd var det sykehusskip for sårede sivile og soldater fra Øst-Preussen.

«Goya» ble oppdaget kvelden den 16. april av den sovjetiske ubåten L-3 utenfor Gdańsk. «Goya» var raskere enn den sovjetiske ubåten, men motorproblemer på dampskipet «Kronenfels» tvang den tyske konvoien til å stoppe. Etter et stopp på 20 minutter for reparasjoner hadde den sovjetiske ubåten innhentet dem. Klokken 23:52 gav den sovjetiske ubåtkapteinen Vladimir Konowalow, en jøde, den utenkelige ordren: «Avfyr!»

Den jødiske ubåtkapteinen Vladimir Konowalow beordret massakren.
Den jødiske ubåtkapteinen Vladimir Konowalow beordret massakren.

Fire torpedoer ble avfyrt og to traff Goyas midtre del og akterut. Skipet ble delt i to på midten og sank etter bare 5–7 minutter. Tusentalls tyskere dør ombord på skipet, drukner eller fryser ihjel i det iskalde vannet. De aller fleste av disse er kvinner og barn.

Det beregnes at minst 7 000 mennesker døde i angrepet og at bare 183 overlevde. Passasjerlisten viser 6 100 mennesker ombord, men det regnes som sannsynlig at ytterligere hundrevis ble presset inn for å bruke hver eneste frie plass på skipet.

De som arrangerte Nürnbergprosessene etter krigen var de allierte, og som alle andre allierte krigsforbrytere ble heller ikke ubåtkapteinen Vladimir Konowalow dømt for krigsforbrytelser. Han fikk istedet utmerkelsen «Sovjetunionens helt» for senkningen av skipet.

Senkningen av «Goya» kan være den nest største skipskatastrofen gjennom tidene når det kommer til antall omkomne. Flest døde under senkningen av det tyske flyktningskipet «Wilhelm Gustloff» – også det ble senket av en sovjetisk ubåt – hvor 9 343 mennesker døde i januar 1945. En måned etter senkningen av «Goya» bombet britiske fly mellom 7 000 og 8 000 mennesker til døde ombord på det tyske skipet «Cap Arcona» (mesteparten av disse var konsentrasjonsleirfanger som ble evakuert av tyskerne). Utover disse tre massakrene ble også 3 500 mennesker ombord det tyske passasjerskipet «General von Steuben» drept. Dette av samme sovjetiske ubåt som sank Wilhelm Gustloff.

De fire største skipskatastrofene ble altså begått av de allierte under andre verdenskrig og var rettet mot sivile og flyktninger. For å sammenlikne kan det nevnes at 1 514 mennesker døde da Titanic sank. Hollywood har enda ikke laget noen tåredryppende film om skipskatastrofene på «Goya», «Wilhelm Gustloff», «General von Steuben» eller «Cap Arcona».