Hjem Nyheter Norge Senterpartiet i Lærdal vil gi gratis førerkort til “flyktninger” – for å...

Senterpartiet i Lærdal vil gi gratis førerkort til “flyktninger” – for å forhindre fraflytting

GALSKAP Senterpartiet i Lærdal vil redusere fraflytting, og ønsker å gi kommunens såkalte flyktninger gratis førerkort.

Viktor Yttri (Sp). Foto: Kaia Johnsen Viki / NRK.
Viktor Yttri (Sp). Foto: Kaia Johnsen Viki / NRK.

Fraflyttingen fra de mer rurale delene av Norge har lenge vært et problem, også før det kom flyktninger hit. Dette naturligvis som følge av en destruktiv sentraliseringspolitikk som har pågått i en årrekke. Senterpartiet i Lærdal tror dog de har funnet løsningen på dette problemet.

Partiet, som ironisk nok tidligere gikk under navnet Bondepartiet, vender seg dog ikke mot sine (tidligere) kjernevelger, men snarere mot asylsøkerne. Gjennom å lokke med gratis førerkort, håper de at i det minste disse blir værende i kommunen og kanskje til og med får seg en jobb.

– Det er viktig for integreringa at vi tek oss råd til dette no, slik at flyktningane blir meir sjølvhjelpne og kjem seg inn på arbeidsmarknaden, sier SPs Viktor Yttri til NRK.

Asylsøkeren Judy Ramo har bodd i Lærdal siden januar og jobber deltid på Kiwi. Hun har ikke førerkort og er naturligvis positiv til forslaget. At det ikke finnes en kjøreskole i Lærdal, mener hun dog kan bli et problem.

– Det er veldig dyrt og det finst heller ikkje køyreskule her i Lærdal, så det er vanskeleg.

Fremskrittspartiet motsetter seg forslaget, men bare fordi de hevder konsekvensene blir motsatte av intensjonen: med førerkort blir det lettere for innvandrerne å flytte ut av kommunen.

– Dette er veldig rart. Eg kan ikkje skjønne at eit slikt forslag vil gje ein annan effekt enn at det berre vil bli enklare å flytte frå bygda, sier innvandringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Jon Engen-Helgheim.

Hvordan etniske nordmenn bosatt i Lærdal stiller seg til det folkefiendtlige forslaget, fremkommer ikke av artikkelen til NRK.