Hjem Nyheter Sentrale aktører unnlater å delta på sveitsisk «fredskonferanse» om Ukraina

Sentrale aktører unnlater å delta på sveitsisk «fredskonferanse» om Ukraina

UTENRIKS Neste helg i Sveits starter en såkalt fredskonferanse om krigen i Ukraina. Russland er imidlertid ikke invitert, og nå er det klart at ikke engang USAs president Joe Biden vil delta.

Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj sammen med USAs president Joe Biden i Kiev. Foto: Det hvite hus, Public domain.

Det er ut ifra en «tipunktsplan for fred», som Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj har lagt fram, at det skal holdes en såkalt fredskonferanse på et sveitsisk fjellhotell fra den 15. juni.

Zelenskyjs plan inkluderer at Russland må trekke seg tilbake fra alt okkupert territorium som Kiev gjør krav på, samt at en rekke Kreml-ledere, inkludert president Vladimir Putin, vil bli tiltalt for krigsforbrytelser. Til tross for at Russland er part i konflikten, er ingen russiske representanter invitert, og Putin har avfeid hele konferansen som «tull».

Totalt er representanter for 160 land og internasjonale organisasjoner invitert, men når konferansen nå nærmer seg, viser det seg at en rekke viktige aktører ikke kommer til å stille opp i Sveits. Innen BRICS synes de å ha bestemt seg for å holde seg borte fra konferansen, da i det minste Kina, India og Sør-Afrika allerede har kunngjort at de ikke vil delta.

Biden er allerede booket i Hollywood

Nå er det også klart at USAs president Joe Biden heller ikke vil delta, da han den 15. juni er opptatt med å samle inn penger til sin gjenvalgskampanje i Hollywood. Dette til tross for at Zelenskyj har appellert til Biden om å delta.

– Jeg tror fredskonferansen trenger president Biden, og andre ledere trenger president Biden fordi de vil ønske å se hvordan USA reagerer, uttalte Zelenskyj, ifølge Politico.

Ifølge Zelenskyj vil Bidens fravær føre til «en stående applaus fra Putin».

Det er imidlertid klart at USAs visepresident Kamala Harris og nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan skal representere landet i Sveits.

Kina: «De som deltar, ønsker egentlig ikke fred»

Zelenskyj har også kritisert Kinas motvilje mot å delta på konferansen, da han mener at landet har en viktig rolle å spille for fred i Ukraina. Søndag skal presidenten ha anklaget Beijing for å ha blitt et «instrument i Putins hender».

Mandag gjorde imidlertid det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Mao Ning det klart at Beijing bare er interessert i seriøse fredssamtaler, der både Kiev og Moskva er representert, og der begge sider har lik representasjon og alle fredsforslag blir seriøst vurdert.

Siden ingen av disse kriteriene oppfylles av fredskonferansen i Sveits, vil det være «problematisk» for Kina å delta, forteller Mao. Hun påpekte også at flere av landene som skal delta på konferansen, i motsetning til Kina, egentlig ikke engang ønsker fred i Ukraina.