Hjem Nyheter Serbere i Kosovo nekter å fjerne veisperrer

Serbere i Kosovo nekter å fjerne veisperrer

BALKAN Serbias president Aleksandar Vucic har oppfordret sine landsmenn i det albanskokkuperte Kosovo om å ta ned veisperringer som har blitt reist de siste ukene. Serberne i Kosovo tenker dog ikke å fjerne dem.

Serbias president Aleksandar Vucic. Foto: Guelland/ MSC, CC BY 3.0 DE, via Wikimedia Commons.

Spenningene i Serbia har til tross for innblanding fra EU ikke blitt redusert. Serbias president Aleksandar Vucic har nå oppfordret sine landsmenn i Kosovo om å ta ned veisperringer som har blitt satt opp siden tungt bevæpnede albanerpoliti inntok serbiske lokalsamfunn og arrestert flere etniske serbere, skriver Nordfront.

Vuvics oppfordring kommer ifølge en av kosovoserbernes lokale ledere Goran Rakic etter at både EU og USA har kommet med skriftlige «sikkerhetsgarantier» om at «deltakere i fredelige protester mot [Kosovos statsminister Albin] Kurtis terror ikke vil bli arrestert», skriver RT.

NATOs «fredsbevarende» styrker KFOR har også gitt «garantier» om at kosovoalbanske sikkerhetsstyrker ikke skal utplasseres i serbiske lokalsamfunn.

Ifølge Brussel-traktaten av 2013 skal ikke Kosovos albanske regime utplassere etnisk albansk politi i utbryterstatens nordre deler, som domineres av serbere. Denne delen av traktaten har dog Albanias regjering uttrykkelig sagt at de ikke har til hensikt å holde.

Kosovoserberne har heller ikke tatt ned veisperringene, og ifølge Rakic venter de at president Vucic besøker dem personlig.

– Vi stoler ikke på Kurtis regjering. Jeg kan si at vi heller ikke stoler på internasjonale avtaler, sier Rakic.

NATO gjennomførte en terrorbombingskampanje mot Serbia i 1999 for å tvinge Beograd til å avstå Kosovo til albanske separatister. Serbia har dog aldri anerkjent Kosovo som en selvstendig stat, men gjør fortsatt krav på regionen, som av mange serbere ses som den serbiske nasjonens fødested.

Med Brussel-traktaten ble det dog startet en «normalisering» av relasjonene mellom Beograd og det albanske regimet i Pristina. Siden mars i år er det dog president Vucics mening at traktaten ikke lenger eksisterer etter en rekke tiltak fra Pristina som i vestmedia ofte oppsummeres som et spørsmål om registreringsskilt på biler. Det handler dog også om at den kosovoalbanske regjeringen avskjediget en serbisk dommer og har planer om å «reformere» politivesenet i strid med Brussel-traktaten og dermed motarbeide den serbiske minoritetens stilling.