Hjem Nyheter Serbias president: «EU-land har erklært krig mot Russland»

Serbias president: «EU-land har erklært krig mot Russland»

0

GEOPOLITIKK Serbias president anklager en rekke EU-land for å føre krig ved å bevæpne Ukraina og sanksjonere mot Russland – samtidig som de anklager Serbia for ikke å «stille opp».

Serbias sittende president Aleksandar Vucic. Foto: duma.gov.ru, Creative Commons Attribution 4.0.

Mange EU-stater er i «direkte krig» med Russland og er «sinte» på Beograd for at man nekter å gå med på sanksjoner, sa Serbias president Aleksandar Vucic lørdag. Det var da han talte på en pressekonferanse to dager etter å ha deltatt på et møte mellom de 27 EU-lederne og seks regjeringssjefer fra Vest-Balkan, at Vucic kommenterte at Balkan «ikke er viktig for EU i dag» fordi blokken er «helt i krig med Russland», og dets prioritet er å «gi Ukraina og Moldova status som EU-kandidater».

Viktor Orban [Ungarns statsminister] har sagt at økonomisk sett er Serbia og Montenegro mye mer klare til å bli en del av EU enn noen andre land er. Men hvem bryr seg?, bemerket Vucic.

Han forklarte videre at Serbia nå er i en vanskelig posisjon på grunn av presset om å slutte seg til EU-medlemmene ved å innføre sanksjoner mot Russland. Presidenten understreket at han er klar over «hvor sinte mange av dem er» over dette.

– Mange EU-land er i direkte krig mot Russland. De sender haubitser, fly, S-300 til Ukraina, og hvordan tror du de vil behandle oss? De er ikke i våre sko, akkurat som vi ikke er i deres, og derfor er vår posisjon ekstremt vanskelig. Blir det lettere? Vel, det blir det ikke, sa Vucic.

Han lovet imidlertid at Serbia ville fortsette å følge sin europeiske vei fordi «det må være en rasjonell og pragmatisk tilnærming i politikken som tar hensyn til ulike interesser».

Presidenten bemerket at i Serbia jobber 300 000 mennesker direkte og 500 000 indirekte for utenlandske selskaper, hvorav to tredjedeler er fra EU.

«Hvis dere ikke forstår hvor viktig EU er for oss, kan jeg ikke endre det», sa han og la til at Vesten ikke forstår hvor viktig det er for Serbia å avstå fra anti-russiske sanksjoner og opprettholde gode forbindelser med både Russland og Kina.

«Våpenhvile i Donbass – eller den verste verdenskrigen så langt»

Vucic tok opp den økonomiske situasjonen i Europa og leverte her en dyster prognose. Han kommenterte at dersom konflikten i Donbass ikke ender i en våpenhvile, vil verden oppleve «en verre verdenskrig enn den forrige».

– En liten mann fra Balkan sier dette. Jeg håper de vil starte fredssamtaler, ellers blir det dårlig for oss alle, la han til.

På torsdag, dagen da Ukraina og Moldova ble tildelt status som EU-kandidater, kommenterte den serbiske innenriksministeren Aleksandar Vulin at en militær konflikt med Russland ser ut til å være en betingelse for rask anslutning til EU.

Ministeren påpekte at Ukraina ikke oppfyller den standarden som «så strengt tillempes på Balkan» og sa at Kievs «deltakelse i krigen ser ut til å ha vært tilstrekkelig nok for at forhandlinger skal kunne innledes» om EU-medlemskapet. Han la til at, i den grad krigføring vil være den eneste måten å fremskynde Serbias anslutning til EU, så er det ikke verdt det.

Tidligere denne måneden sa innenriksministeren at landet hans ikke er interessert i å minske sine «relasjoner og samarbeid» med Moskva, og at ved å prøve å tvinge Beograd til å innføre sanksjoner mot Russland, forsøker Vesten bare å «fristille» seg selv for sine egne forbrytelser.

Tysklands forbundskansler: «Sanksjoner mot Russland og anerkjenn Kosovo – eller glem EU-medlemskap»

Uttalelsene hans kom kort tid etter at Tysklands forbundskansler Olaf Scholz oppfordret Serbia til å følge EUs eksempel ved å sanksjonere mot Russland og anerkjenne utbryterprovinsen Kosovo som en uavhengig stat – om man har det minste håp om å bli med i blokken.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg