Hjem Nyheter Europa Serbias president: «Vi vil aldri bli en del av NATO»

Serbias president: «Vi vil aldri bli en del av NATO»

1

SERBIA I forbindelse med 20-årsjubileet for NATOs bombing av Jugoslavia annonserer Serbiske ledere at landet aldri kommer til å bli en del av krigsalliansen.

Demonstrasjon mot NATO i Beograd.
Demonstrasjon mot NATO i Beograd. Foto: AFP / Alexa Stankovic.

Det var under en markering av 20­-årsjubileet for krigsalliansen NATOs bombing av det tidligere Jugoslavia at landets forsvarsminister Aleksandar Vulin bekreftet landets politikk om å aldri bli en del av NATO.

Vulin sa at Serbia har valgt å bli værende nøytral i militærkonflikter for all tid.

– Vi har tatt dette valget fordi vi ble bombet, men først og fremst fordi vi aldri vil gjøre mot andre som de gjorde mot oss.

Den 24. mars 1999 startet krigsalliansen NATO sin bombing av det tidligere Jugoslavia. Både sivile og militære mål ble truffet og ødelagt, hundrevis av sivile ble drept og landet ble forurenset med utarmet uran. Den giftige ammunisjonen tros være årsaken til en høy øking av kreft blant befolkningen i dag.

I et intervju med russiske Channel 1 tidligere i uken sa Serbias president Aleksandar Vucic at han hadde gjort det klart for NATOs sekretær, norske Jens Stoltenberg, at landet aldri kommer til å bli en del av krigsalliansen. Under intervjuet sa presidenten også at de ikke har noe tro på at de hverken kan få erstatning for sine tap, eller at de ansvarlige for krigsforbrytelsen vil bli straffet.

– Vi kan ikke regne med å bli refundert for våre tap. Vi kan heller ikke forvente at de som var delaktige i denne fryktelige forbrytelsen blir straffet. Men det mest nødvendige nå er å passe på at dette ikke vil skje med oss igjen, sa Vucic.

Les mer om NATOs bombing av Jugoslavia og bakgrunnen for krigsforbrytelsen i Frihetskamps artikkel om hendelsen.

1
Delta i debatten

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Reodor Recent comment authors
  Subscribe  
nyeste eldste flest stemmer
Bli varslet om
Reodor
Reodor

Utrolig kult anti-terror flagg. Hvor får man kjøpt det?