Hjem Nyheter Sinne mot Orban etter fredsoppdrag i Moskva

Sinne mot Orban etter fredsoppdrag i Moskva

UTENRIKS Ungarns statsminister Viktor Orban besøkte fredag Moskva for å diskutere hvordan fred kan oppnås i Ukraina. Nå har han blitt møtt med en rekke fordømmelser fra kolleger i Europa.

Ungarns statsminister Viktor Orban og Russlands president Vladimir Putin under et tidligere besøk.
Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Ungarn har for tiden formannskapet i EU, og i egenskap av Ungarns statsminister besøkte Viktor Orban Kyiv tidligere denne uken. Under et møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttrykte Orban at Kyiv burde vurdere å forhandle med Moskva, noe som ikke ble godt mottatt.

Fredag dukket Orban plutselig opp i Moskva om samme sak. Orban møtte Russlands president Vladimir Putin, ifølge hans egen uttalelse for å «finne den raskeste veien til fred». Under en pressekonferanse etter møtet innrømmet de to lederne at partene dessverre står svært langt fra hverandre.

– Det må tas mange grep for å komme nærmere en løsning på krigen. Likevel har vi allerede tatt det viktigste skrittet – å etablere kontakt, og jeg vil fortsette å jobbe med dette fremover, sa Orban under pressekonferansen.

Putin sa på sin side at de siste fredsvilkårene han kunngjorde, at Kiev trekker seg fra alle områder som Russland gjør krav på og aksepterer nøytralitet, fortsetter å gjelde selv om de er villige til å diskutere «nyanser». Han sa også at Moskva ser etter en varig fred og ikke en våpenhvile som «regimet i Kiev kan bruke til å gjenopprette og bevæpne seg».

Orbans kolleger fordømmer besøket

Ikke overraskende har Orbans kolleger i EU fordømt besøket. EU-sjef Ursula von der Leyen kritiserer Orban på X og skriver at «gi-etter-politikk» ikke vil «stoppe Putin».

– Bare enighet og besluttsomhet vil bane vei for en omfattende, rettferdig og varig fred i Ukraina, skriver hun.

Lignende uttalelser kom fra en rekke europeiske ledere, deriblant Sveriges statsminister Ulf Kristersson, som også skriver på X at besøket var «uansvarlig» og et «hån mot det ukrainske folket».

Både Orban og Serbias president Aleksandar Vucic har nylig advart om at en direkte konfrontasjon mellom Russland og NATO er nært forestående. Orban har avslørt at NATO har planer om å bygge nye militærbaser nær Ukrainas grense som vil være sentre for trening av soldater og knutepunkter for våpenleveranser.

Ifølge Vucic er en tredje verdenskrig nå praktisk talt uunngåelig ettersom ingen nøkkelaktører arbeider for fred.

– Toget har forlatt stasjonen, og det er ingenting som kan stoppe det, sier han.