Hjem Nyheter Sioniststaten Israel nekter å gi erstatning til EU for demolerte palestinske hjem

Sioniststaten Israel nekter å gi erstatning til EU for demolerte palestinske hjem

PALESTINA Den sionistiske okkupasjonsmakten Israel nekter å gi erstatning til EU for tapte europeiske skattepenger etter å ha demolert bistandsfinansierte palestinske bygninger på Gazastripen.

Ødeleggelse på Gazastripen etter israelsk bombeangrep, 2012. Scott Bobb, Public domain, via Wikimedia Commons.

Det er sioniststaten Israel som de første åtte månedene av 2022 demolert 590 palestinske bygninger på Vestbredden og Øst-Jerusalem, skriver RT.

Ifølge en rapport fra FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) publisert i oktober 2022 ble over 700 mennesker gjort hjemløse etter at israelske myndigheter «demolerte, okkuperte eller tvang andre» til å forgjøre de palestinske eiendommene.

Ifølge rapporten var dette en nedgang på 3 prosent (ødeleggelse av bygninger) og 14 prosent (fordriving av mennesker) sammenliknet med 2021, da 911 bygninger ble ødelagt eller okkupert og 1 209 mennesker ble fordrevet.

I 2022 var Israel mest aktiv med å ødelegge palestinske bygninger i august, da 134 bygninger ble demolert eller okkupert. Til sammenlikning var gjennomsnittet fra januar til juli 65 bygninger i måneden.

Av bygningene den sionistiske okkupasjonsmakten ødela eller okkuperte i juli og august var 24 giverfinansiert, blant annet med europeiske skattepenger via EU.

Ifølge den europeiske komisøren for krisehåndtering, Janez Lenarcic, har EU gjentatte ganger bedt Israel betale for ødelagte bygninger finansiert med støtte fra EU eller EU-medlemsland. 24 EU-parlamentsmedlemmer har underskrevet et brev til kommisjonen, hvor de krever at Israel betaler for seg.

I svaret fra kommisjonen skriver Lenarcic at «en liste over mulige løsninger for å sikre kompensasjon fra Israel for EU-bistand tapt i demoleringer» ikke har blitt tatt opp i Europarådet.

Ifølge Lenarcic er det Europarådet som er enstemmig ansvarlig for å eventuelt vedta sanksjoner mot den sionistiske okkupasjonsstaten Israel.