Hjem Nyheter Sjefen for Røde-Khmers dødsleir Tuol Sleng er død.

Sjefen for Røde-Khmers dødsleir Tuol Sleng er død.

UTENRIKS En av Pol Pots siste bødler, «kamerat Duch» er død. 

Kaing Guek Eav. Foto: Debordements.fr.

Kaing Guek Eav, som gikk under kallenavnet «Kamerat Duch» har avgått med døden, 77 år gammel.

Han er en av bare tre røde khmerere som har blitt stilt for retten for noen av 1900-tallets verste år, skriver expressen: nemlig de fire årene som Pol Pot og røde khmer styrte Kambodsja.

Kommunistgeriljaen som inntok Phnom Penh den 17. april 1975 tømte byen for mennesker, som da ble omlokalisert til leirer på landsbygda. Det samme ble gjort mange andre steder i Kambodsja.

Kamerat Duch forvandlet en grunnskole til torturdødsleiren Tuol Sleng, også kalt S-21.

Minst 14 000 mennesker ble sendt til Tuol Sleng mens leiren var under Kamerat Duchs ledelse. Bare syv overlevde ifølge Expressens Mats Larsson, som selv har truffet en av disse syv.

To millioner myrdet

Røde Khmer utryddet to millioner av Kambodsjas åtte millioner mennesker, i løpet av sitt korte terrorvelde før de ble styrtet i 1979.

— Jeg er ensidig og individuelt ansvarlig for minst 12 380 personers liv, sa Kaing Guek Eav. Jeg kommer alltid til å be de dødes sjeler om tilgivelse.

Ettersom kamerat Duch var en ordensmann dokumenterte han grundig individene som ble torturert og myrdet. Ofrene, mange av dem barn, ble fotografert.

Bødlene som sto for henrettelsene hentet kamerat Duch ofte fra landsbydga. De var i tillegg ofte mindreårige som fulgte Duchs ordre.

Likene ble dumpet i åpne massegraver.

Pol Pot døde i 1998 uten å ha blitt stilt for retten.

Les også:
Kommunismens ukjente massemord
Hemmeligheten bak kommunismen
Dagens video: Aleksandr Solzhenitsyn om bolsjevismen