Hjem Nyheter Sjefsrabbiner: «Pålegg oss verneplikt, så reiser vi hver eneste én»

Sjefsrabbiner: «Pålegg oss verneplikt, så reiser vi hver eneste én»

ISRAEL Den «åndelige lederen» spådde en nært forestående tvangsinnkallelse til militærtjeneste for landets unge ultraortodokse – og lovet å svare på det med masseeksil.

Israels overrabbiner Yitzhak Yosef. Foto: Mercaz HARav Kook (CC BY-SA 4.0).

Under sin ukentlige forelesning i Jerusalem lørdag kveld advarte Israels overrabbiner Yitzhak Yosef om forsvarsdepartementets nært forestående utstedelse av et utkast til ordre adressert til Israels seksten år gamle ultraortodokse. Rabbineren kunngjorde at dette utvilsomt vil bli besvart med masseeksil fra den jødiske staten av alle ultraortodokse jøder, Haredim, uansett alder.

Bakgrunn: Gruppefritak

En kontroversiell lov, vedtatt i 2014 av Israels parlament, Knesset, forpliktet alle unge voksne israelere som tilhører noen av de etniske gruppene jøder, drusere eller tsjerkessere til å registrere seg for militærtjeneste i en alder av seksten og et halvt år. Selv landets ultraortodokse jødiske ungdom, som inntil da hadde vært fritatt for denne plikten, måtte nå avtjene militærtjeneste. Men både loven i seg selv og forsøkene på å implementere den på ultraortodokse møtte voldsom motstand både på gaten og i Knesset, og året etter ble regjeringen tvunget til å gjeninnføre friheten for ultraortodokse ungdommer til å avstå fra militærtjeneste. Unntaket var som tidligere basert på en påstand om studier i Talmud og rabbinsk litteratur.

Sett i et lengre historisk perspektiv har denne gruppen av den jødiske staten vært fritatt for allmenn verneplikt i 76 år, siden 1948 – samme år som denne staten ble opprettet. Begrunnelsen for innføringen var «den vitale nødvendigheten» av å gi ultranasjonalistene tid til å skrive ned «jødiske tradisjoner», som gitt «holocaust» ellers risikerte å falle i glemmeboken.

Det nåværende forslaget fra det israelske forsvarsdepartementet, som av overrabbineren og andre ultraortodokse tolkes som at staten nå vil tvinge dem til militærtjeneste, handler imidlertid bare om en utvidelse av tjenestetiden for de vernepliktige fra 32 til 36 måneder. Departementets henvisning til Gaza-krigen som en årsak til denne utvidelsen antas i de fleste irske og internasjonale medier å forklare Haredims antagelse om at den jødiske staten snart vil føle behovet for å innkalle ultraortodokse jøder til militærtjeneste.

Opphøyethet trumfer lojalitet

I sin tale lørdag kveld hevdet overrabbineren at jødiske studiesamfunn som Yeshivas og Colellas, gjennom sine åndelige studier av Talmud og rabbinsk litteratur, opprettholder ikke bare den jødiske staten – men hele verden. Videre hevdet han at all suksess til den israelske hæren ikke ville bli oppnådd uten dem.

Hva ville vi gjort uten yeshivas og colellas? De opprettholder verden … Ingen fortalte meg at det er pilotene, bombene eller flyene som gjør det.

Vi vil kjøpe billetter, det er ikke noe som heter å tvinge oss inn i hæren. Men staten mener det.