Hjem Nyheter Norge Skabb-epidemi blant unge i Oslo

Skabb-epidemi blant unge i Oslo

3

HELSE Leger og apotek rapporterer nå om en skabb-epidemi blant unge i Oslo. Sex i utlandet kan være årsaken.

FOTO: Hudavdelingen, Stavanger universitetssykehus

Det er leger og apotek i Oslo som nå opplever en økende mengde henvendelser vedrørende den smittsomme sykdommen skabb, og behandling av denne, blant yngre i byen. Innen helsevesenet omtaler man det nå som en «epidemi», med en fordobling av henvendelser i januar.

Skabb er en midd som kan legge egg under huden, som i sin tur gir kløe og irritasjon. Sykdommen er ikke farlig, men veldig ubehagelig, og man har altså sett en markant økning i tilfeller av den smittsomme sykdommen blant de yngre i Oslo.

Enkelte leger mener dette har sitt opphav i at man har sex i utlandet og tar med seg sykdommen tilbake til Norge. De innrømmer riktignok at dette kun er en hypotese siden den er basert utelukkende på to ting: at skabb kan overføres ved seksuell kontakt mellom mennesker, og at de også har sett en økning av gonoré de siste årene. Konklusjonen er dermed basert på et særdeles tynt grunnlag.

Skabb har vært relativt fraværende i Norge i mange tiår, og frem til i disse dager hadde de mest kjente tilfellene sitt opphav i menneskelig kontakt med rever som var smittet med sykdommen. Rever med skabb oppsøker ofte hus og kan bli nærgående overfor mennesker. Dette medførte også at de fleste kampanjene mot sykdommen gikk på opplysningsarbeid vedrørende kontakt med rever.

Hvorvidt opplysningskampanjer om kontakt med utenlandsreisende vil iverksettes for å få bukt med skabben, opplyses det ikke om.

3
Delta i debatten

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
EspenTordReodor Recent comment authors
  Subscribe  
nyeste eldste flest stemmer
Bli varslet om
Reodor
Reodor

Å oppgi den mest sannsynlige årsaken er sikkert en hatefull ytring.

Kanskje det er innafor å skylde på (((klimaet)))?

Tord
Tord

Bildet over viser Ove.
Ove er FRP-velger og drar ofte på «hyggeturer» til Thailand.
Ikke gjør som Ove!

Espen
Espen

Pattaya slår tilbake. FPU har innkalt til krisemøte.