Hjem Nyheter Norden Skandaledommen oppheves – Vera Oredsson frifinnes for vinking

Skandaledommen oppheves – Vera Oredsson frifinnes for vinking

7

SVERIGE Budskapet da Falun tingrett dømte Vera Oredsson for «hets mot folkegruppe» var tydelig: Nasjonalsosialister får ikke vinke til klovner. Men lagmannsretten kjøper ikke nemndemennenes resonnement og river i stykker den oppsiktsvekkende dommen.

Vera Oredssons vinking 1. mai 2016 i Borlänge.

Det var under Den nordiske motstandsbevegelsens 1. mai-demonstrasjon i Borlänge 2016 som Vera Oredsson kom på bilde da hun vinket til en gruppe motdemonstranter som sto et hundretall meter unna. Fotografen Fredrik Almroth – som selv var en av motdemonstrantene – har i ettertid vitnet om at han selv aldri så at Oredsson skulle ha utført noen såkalt heiling, men valgte likevel å politianmelde henne da han innså at bildet skulle kunne tolkes slik.

Lokale antirasister i Dalarna dro dessuten i gang en omfattende masseanmeldingskampanje mot Oredsson, ettersom de trodde at det skulle øke sjansen for en fellende dom mot henne.

Da saken gikk til retten ble mange overrasket over at aktor ikke hadde klart å grave frem et eneste vitne som kunne vitne om å ha sett Oredsson utføre den illegale hilsingen som hun var tiltalt for. I stedet var det kun tolkningen av fotografiet som var grunnlaget for tiltalen.

Forsvaret kunne derimot kalle to vitner som vitnet at Oredsson kun hadde vinket. Nordfronts nyhetsredaktør Simon Holmqvist – som synes i bildet ved siden av Oredsson – fortalte at det var han som først hadde vinket til motdemonstrantene for å deretter ha oppfordret Oredsson til å «vinke til sine fans».

Til tross for dette valgte Falun tingrett å dømme Oredsson for hets mot folkegruppe. Tingretten mener at Oredsson hadde armen i en «unødvendig høyde med tanke på at hun skulle ha vinket til folk som måtte ha stått lavere plassert enn henne» og at det faktum at hun er en velkjent nasjonalsosialist ligger henne til last. Ifølge tingretten burde Oredsson ha tenkt på at hennes arm kunne oppfattes som hevet på en ulovlig måte og at hun derfor må være skyldig i forbrytelsen.

Lagmannsretten underkjenner dommen fra tingretten

Vera Oredsson nektet dog bestemt for anklagelsene og har blant annet sagt at hun som vokste opp i Det tredje riket aldri skulle få det for seg å gjøre et Hitlerhilsen til «klovner», hvilket flere av motdemonstrantene var utkledd til. Hun valgte derfor å anke den oppsiktsvekkende dommen til lagmannsretten.

På mandag meddelte Svea lagmannsrett at de underkjenner tingrettens dom. Lagmannsretten mener at et øyeblikksbilde ikke er bevis nok, ettersom det ikke viser hele armbevegelsen. Dessuten påpekes det at intet vitne på plass engang har sett Oredsson utføre en Hitlerhilsen.

I domsavgjørelsen skriver Svea lagmannsrett:

Som tingretten har redegjort for viser et fotografi en kort del av en hendelse og det er ukjent hva som hendte før og etter. Fotografiet er et øyeblikksbildet, nemlig da Vera Oredssons hånd er oppreist. Hvis fotografiet hadde inngått i en bildesekvens hadde man kunnet se hva som skjedde før eller etter det øyeblikksbildet ble tatt. Noen slik utredning har ikke blitt presentert. Fotografen Fredrik Almroth har oppgitt at han ikke la merke til gesten før etter demonstrasjonen da han gikk igjennom sine bilder fra dagen. Det finnes ikke heller noen vitneobservasjoner tross at så vel demonstranter som motdemonstranter og politi befant seg på plass. Dessuten viser fotografiet at en annen person, NN, vinker mot noen som befinner seg utenfor bildet.

Ifølge lagmannsrettens mening kan man av et øyeblikksbilde – selv om gesten i sin sammenheng kan anses belastende – ikke trekke konklusjonen at det er en hitlerhilsen. Med det høye beviskravet som gjelder i straffesaker er det derfor ikke stilt utenfor rimelig tvil at Vera Oredsson har begått den påståtte gjerningen. Tiltalen skal derfor avvises.

Vera Oredsson sier at hun er lettet og glad over frikjennelsen.

– Hele historien er jo spektakulær, og tiltalen var selvfølgelig bare det rene sludder. Jeg har jo bare vinket og ikke «heilet», hvilket min advokat også har vist. Juristene i lagmannsretten har tydeligvis mer vett i hodet enn politikerne som dømte meg i Falun, sier Oredsson.

– Jeg er også glad jeg slipper å havne i strafferegisteret. Selv om «hets mot folkegruppe» bare er tull så hadde det selvfølgelig vært ergerlig å havne der bare for at man har vinket til noen klovner.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
7 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

Å forby og straffeforfølge mennesker som reiser arm og hånd til hilsen er aldeles latterlig. The Roman Salute, eller «Hitlerhilsen» har lange historiske tradisjoner og markerer både respekt og at man opptrer i fredelig ærend, uten våpen i hånd. Men alt som smaker og ser ut som «nazisympatier» i form av symboler og symbolhandlinger er altså forbudt, mens å iføre seg kommunistantrekk og symboler er aldeles greit, bl,a. å gå med Maolue til ære for massemorderen som bærer ansvaret for rundt 100 millioner døde i Kina.

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
2 år siden

Tro om «We are Dalarna» har det jobbigt nu?
Skulle vilja ge lipsillarna där en riktig björnkram hårt och länge som tröst.

Grattis Vera. Jag vet att du skulle klara en fällande dom bättre än vad «We are Dalarna» klarar en friande. Det är också något du kan glädjas över.

Espen
Espen
2 år siden

Helt latterlig at det i det hele tatt er ulovlig å gjøre en salute i Sverige. At symboler, flagg og meninger kriminaliseres. Og denne politiske sensur settes i verk av de som påstår seg å være demokratiske.

Kim Larsen
Kim Larsen
2 år siden

Gode nyheter etter mye unødig stress å anklager!

Reodor
Reodor
2 år siden

Det er slike bilder av folk som vinker som Harald S. Klungtveit jobber med å ta for sine oppdragsgivere i PST.

Johan G
Johan G
2 år siden

Godt dommen ble opphevet. Det er jo helt hårreisende at det i det hele tatt ble en sak ut av dette. Men slik er det med kommunister og sionister, de ønsker diktatur hvor alle som ikke mener og gjør som dem skal fengsles.

Tom
Tom
2 år siden

Utrolig gledelige nyheter. Helt absurd at dette gikk til retten i det hele tatt men det er vel ikke annet å vente med tanke på hvilke æreløse, patetiske feiginger vi har som fiender