Hjem Nyheter Skjerpet straff i lagmannsretten for mennene som avslørte hull i Estonias skrog

Skjerpet straff i lagmannsretten for mennene som avslørte hull i Estonias skrog

ESTONIAKATASTROFEN De to mennene som ble dømt for brudd på gravfreden etter å ha filmet store hull i skroget på Estonia-vraket, anket i håp om å bli frifunnet. I går meddelte en svensk lagmannsrett at dagbøtene dobles og at svensk lov gjelder, til tross for at mennene opererte fra et tyskflagget skip.

Henrik Evertsson. Foto: Twitter.

I går meddelte lagmannsretten at mennene bak «Estonia: Funnet som endrer alt» får doblet sin straff for å ha dykket ned til vraket i forbindelse med innspillingen av dokumentaren. «Journalist» Henrik Evertsson og Linus Andersson, som beskrives som «vrakeksperter og filmskapere», ble i begynnelsen av september i fjor dømt til 40 dagsbøter for brudd på lov om vern av gravfreden. Nå velger lagmannsretten å doble dagbøtene som de to mennene ble tilkjent i tingretten.

Ifølge SVT har både aktor og de to domfelte anket dommen. Dokumentarskaperne ønsket å bli frikjent etter at de anket tingrettens dom, men resultatet ble dog det motsatte.

– Det er selvfølgelig kjedelig. Jeg har ikke hatt tid til å snakke med advokaten min ennå. Jeg må snakke med ham, med Henrik og med Discovery Channel, så får vi se hvordan vi går videre, sier dykkeren Linus Andersson.

Mange vendinger i saken

I opptakene som mennene er siktet for, dykker de ned til vraket av Estonia og filmer nyoppdagede hull i den havarerte båtens skrog. Påstanden om at det er ett eller flere enorme hull i skroget er et tema som har vært kontroversielt helt siden 1994 da båten sank i Østersjøen.

Siden de under innspillingen av dokumentaren var i internasjonalt farvann der internasjonal sjørett altså gjelder, ble de opprinnelig frikjent av tingretten i 2021. SVT skriver at tingretten da vurderte at «internasjonal lovgivning veide tyngre enn den nasjonale» . Lagmannsretten var imidlertid av en annen oppfatning og sendte saken tilbake til tingretten da man mente at «ikke alle innsigelser er reist». Da tingretten tok opp saken på nytt, ble det vurdert at de to hadde begått en forbrytelse mot loven om «vern av gravfreden».

Nå meddeler lagmannsretten noe motstridende at den svenske loven som forbyr dykking ved Estonia-vraket ikke er i strid med folkerettslige prinsipper på åpent hav og at svensk lov kan anvendes i saken selv om alt ble utført fra et fartøy med tysk flagg.

(Nordfront)