Hjem Nyheter Skolekjede i Canada brente bøker i forsonelse

Skolekjede i Canada brente bøker i forsonelse

0

CANADA The Providence Catholic School Board i Canada henga i 2019 seg til bokbål i det de omtaler som et «flammerensende» ritual, et ritual som skulle skape forsoning og som et ledd i den revisjonistiske prosessen hvor angivelig støtende materiale, i tekst eller bilde, blir forvist til fysisk destruksjon.

Foto: skjermdump fra Youtube

The Providence Catholic School Board er en paraply-organisasjon som samler over 30 språkskoler i Ontario, Canada, og som de fleste institusjoner av en viss størrelse i dag så har denne også rådgivere ansatt med ansvarsområde utelukkende rundt tema som “inkludering” og “mangfold”.

Det var en av disse, den selvtitulerte “Urbefolkningens Kunnskapsbeskytter” Suzy Kies, som tidligere selv hadde vært student ved en av disse skolene og henvendt seg til skolens ledelse, med krav om at flere bøker måtte fjernes. Grunnen var at disse, i følge Kies, inneholdt stereotypiske fremstillinger av ulike urbefolkningsgrupper (dog ingen hvite). Utrenskingen ser ut til å ha rammet tegneserier i størst grad, og de fleste av titlene omhandlende TinTin og Lucky Luke er brent. I alt ble 5 000 bøker og tegneserier brent.

Canadas politiske elites, inkludert statsminister Justin Trudeau, mening vedrørende hendelsen kan summeres som: “vi støtter ikke bokbål, men vi må være pragmatiske i vår tilnærming til forsoning, og oppgjør med historien”. Med andre ord: bokbål kan være riktig og nødvendig hvis det er gjort med rett intensjon.